Mereu am iubit cărțile pentru ideile pe care mi le-au aprins în minte, însă astăzi mi-am propus să răstorn ideea tradițională de carte. Așa am descoperit 10 cărți cu un design creativ, care nu s-au mulțumit să fie doar cărți, ci altfel de experiențe pentru cititori. Sunt fie comestibile, fie mecanice, fie cu propriile lor ‘emoții’.

Cert e că mă inspiră să pun ceva ‘condimente’ unor noi proiecte de care m-am apucat.

1. Prima carte care poate deveni din nou copac
Nu e singura carte de acest tip, însă ideea bună din spate este că orice carte provine din copaci și poate deveni din nou un copac. Mesajul mi se pare minunat, dacă mă gândesc la milioanele de exemplare de cărți care ies de la tipar zilnic și miliardele de cărți casate, mucegăite sau neiubite.
A-book-that-can-grow-back-into-the-tree 2015

Cartea este tipărită în 2015, în Argentina și este o carte pentru copii
Video carte

2. Cartea de bucate comestibilă

Cum ar fi oare ca, după ce termini de citit cartea de citit, să o și gătești?    Cartea a fost concepută de firma de design germană Korefe and Gerstenberg Publishing, iar rețetele sunt tipărite pe pagini de paste care pot fi gătite ca lasagna.

Carte de retete comestibila

3. Cartea care luminează

Deși ziua arată ca o carte ca oricare alta, la întuneric este o carte a cărei copertă luminează. Îmi și imaginez lansarea cărții, care trebuie să fi fost creativă și într-o lumină ambientală.

luminaConcepută de designerii croați Bruketa&Žinić

4. Cartea care poate lua foc
Romanul Fahrenheit 451, scris în 1953 a fost republicat în 2013 cu un design deosebit. Cartea este ca un fel de cutie de chibrituri, având încorporat pe cotor fosfor roșu, iar pe copertă un băț. Trebuie să fii nebun să arzi așa o carte cu un design inspirat de conținutul ei.

Carte cu chibritDesign carte: Elizabeth Perez

5. Cartea cultivatoare de plante

Cartea se numeșteBook on life’ (în traducere, Carte despre viață’). Pe lângă conținut, însă, nu citești doar despre viață, ci dai viață unor plante. În secțiunea laterală a cărții poți planta ce îți place ție, fie semințe de plante aromatice, fie de flori. Însă trebuie să le și îngrijești.
Mă întreb doar cum mai poți da paginile, odată ce plantele tale au crescut.

carte cu planteDesign: Eric Zhang. Sursă: Yanko Design

6. Cartea care își schimbă culoarea
Să zicem că e un soi de carte ‘cu emoții’, care devine tristă dacă o ții doar pe raft. Este o carte a cărei copertă devine ternă dacă nu o folosești. Când o atingi însă, culorile sale prind culoare, din nou.

Carte care isi schimba culoareaVezi aici un video de prezentare

7. Cartea care trebuie distrusă pentru a fi citită

Este o ediție a nuvelei „Demonul perversității” a lui Edgar Allan Poe’s trebuie ruptă pentru a fi citită. Paginile cărții sunt perforate și lipsesc secțiuni care trebuie scoase de cititor pentru a compune textul (evident, prin instrucțiuni simple). Conceptul mi se pare minunat pentru că merge pe ideea nuvelei și a demonului din noi care ne îndeamnă să facem lucruri pe care nu ar trebui să le facem.

carte Edgar Allan poedesign: Helen Friel

8. Cartea mecanică
Este, de fapt, o carte de poezie, în care cititorii trebuie să interacționeze cu piesele mecanice ca să poată parcurgă versurile. Cartea a fost lansată în 2005, iar seria de 5 volume de poezii pecanice costă 400 £
Carte de poezii mecanica

Sursă: Circle Press

9. Cartea care filtreză apa

Este o carte pentru zonele din lume care beau apă infestată. Mai exact, cartea este compusă din pagini detașabile ce funcționează pe post de filtre de apă. Cartea face parte dintr-o campanie de educare numită ‘Water is life’ prin care cei defavorizați au la îndemână și informații utile despre filtrarea apei și filtre de apă care le asigură apă potabilă timp de 4 luni.

cartea filtru de apa

10. Cartea cu nămol

Este o carte tipărită încă din 1979, când autorul său, Richard Long a experimentat realizarea cărții cu hârtie făcută manual, în care integra nămol din diverse râuri ale lumii. Așa s-a născut o serie de cărți numite Papers of River Muds, fiecare cu propria culoare, în funcție de culoare nămolului de pe Mississippi, Amazon, Rhin, Guatiquia, Huang He, Nairobi și altele.

Cartea cu namol

Tu ce cărți cu design creativ ai descoperit, care merită adăugate la acest articol?

Trimite mai departe: