La Torino, în Italia, și-a făcut apariția un bloc aparte, de inspirație Hundertwasser care pare mai mult o pădure urbană cu copaci, decât un bloc într-un cartier monoton.

Este, de fapt, un bloc de 5 etaje cu 63 de apartamente, după un concept al arhitectului Luciano Pia care este departe de a fi original. Cine cunoaște filosofia și lucrările lui Hundertwasser, știe că inspirația de acolo vine. Asta nu înseamnă că nu este o arhitectură banală și nebinevenită în anul 2015, în orașe supra-aglomerate și poluate.
Blocul, are chiriași 150 de copaci care absorb gaze toxice ale mașinilor și zgomote neplăcute ale traficului. Copacii, permit, în plus, ca vara să protejeze de căldura excesivă, iar iarna, când frunzele sunt căzute, lasă lumina să pătrundă în interior.

Verde_1

bloc cu vegetatie Torino

bloc cu vegetatie Torino

bloc cu vegetatie TorinoCredit fotografii: Beppe Giardino

Pentru mine, acest bloc este o dovadă că Hundertwasser continuă să existe prin creativitatea lui, la 15 ani de când a murit. În urmă cu câțiva ani, când am fost în muzeul KunstHaus din Vienna mi-a atras atenția manifestul lui, din care redau parțial, mai jos:

Copacii chiriași sunt ambasadorii pădurilor în oraș

 • Copacii chiriași pot fi văzuți de departe și mulți oameni pot beneficia de ei, atât cei care trec pe lângă casă, cât și cei care locuiesc în ea.
 • Copacii chiriași simbolizează un punct de cotitură în istoria umanității pentru că arborii își recapătă statutul de partener important al omului.
 • Relația om – vegetație trebuie să aibă, din nou, dimensiuni religioase. Doar dacă iubești arborii așa cum te iubești pe tine vei supraviețui.
 • Ne sufocăm în orașe prin emisii toxice și lipsă de oxigen. Distrugem sistematic vegetația care ne dă viață și ne face să respirăm. Mergem pe lângă fațade de case gri și sterile. E datoria noastră să redăm negreșit drepturile naturii.

Copacul chiriaș este un metru cub de sol la dispoziție și poate deveni destul de mare.

Copacul chiriaș își plătește chiria într-o monedă mult mai valoroasă decât cea folosită de oameni.

 1. Copacii chiriași crează oxigen.
 2. Copacii chiriași îmbunătățesc climatul urban și starea de bine a locuitorilor.
 3. Copacii chiriași aduc umiditatea în climatul deșertic al orașului, reducând constrastul uscat-umed și rece-cald.
 4. Copacii chiriași sunt ca aspiratoarele. Mai mult. Ei înghit până și cel mai fin și toxic praf. Iar în apartament și pe stradă este mai puțin praf.
 5. Copacii chiriași înghit zgomotul. Ei reduc ecoul zgmotelor orașului și crează liniște.
 6. Copacii chiriași te protejează de privirile de pe stradă precum perdelele.
 7. Copacii chiriași îți dau umbră vara și lasă soarele să intre iarna, când frunzele sunt căzute.
 8. Fluturii și păsările revin.
 9. Frumusețea și plăcerea vieții revin. Calitatea vieții se îmbunătățește cu această bucată de natură proprie.
 10. Copacul chiriaș este un simbol al recompensării față de natură care este extrem de vizibil. Redăm naturii o parte infimă din teritoriile nenumărate pe care i le-am luat naturii ilegal.

Manifestul integral îl găsești pe pagina fundației Hundertwasser, alături de multe alte manifeste ale lui.

Sursa articol: Divisare

 

Trimite mai departe: