Unde stau aricii iarna? Cum se formează ploaia? De ce furnicile muncesc așa mult?
Sunt doar niște întrebări ale copilăriei la care unii copii primesc răspunsuri bune, alții doar amuzante.

Cum vă imaginați, însă, să auziți, în sfârșit, o întrebare deșteaptă pusă de un adult unui copil?
“Mama m-a făcut om de știință fără să își propună asta. Oricare altă mamă și-ar fi întrebat copilul, după o zi de școală: Ei, ai învățat ceva astăzi? Nu însă și mama mea. Dragul meu, spunea ea, ai pus astăzi vreo întrebare bună?” Mama în cauză este mama lui Isidor Isaac Rabi, laureat al premiului Nobel pentru fizică.

Ai pus astăzi vreo întrebare bună cred că ar trebui să fie principiul de lucru al oricărei organizații, fie ea școală, companie sau ONG.
22.luneta intrebari 2

Întrebările bune deschid drumuri, răspunsurile mai degrabă le închid. Nu degeaba, părerea lui lui Picasso despre calculatore era că sunt inutile pentru că dau exclusiv răspunsuri.

La școală și în organizații, atenția cade adesea pe răspunsuri inteligente, însă majoritatea întrebărilor sunt greșite. Mie, personal, mi-e clar că trăim într-o cultură a răspunsurilor unde întrebările sunt răgușite.

Până acum, am avut parte doar de o mână de oameni care să mă stimuleze să fiu descoperitoare, și nu cunoscătoare. O mână de oameni din sutele cu care am lucrat sau care mi-au fost profesori.

M-aș bucura să văd mai multe organizații în care cunoșterea este considerată banală precum apa de la robinet. Aș fi de-a dreptul încântată să văd imaginația măcar pe post de săpun lichid. Mai toți angajatorii se dau în vânt după angajați cunoscători, însă cunoștințele sunt o monedă prea slabă astăzi. Cu imaginație au fost create produse, campanii de promovare, mișcări sociale și proiecte care schimbă lumea în care trăim.

Partea bună este că, nici noi românii, nici alții nu au dat verde imaginației și întrebărilor bune pe care sunt capabili să le pună. Autorii cărții Karaoke Capitalism sintetizeză excelent starea capitalismului actual care e bazat mult pe falsat, și nu pe interpretat propriile creații originale.

Trimite mai departe: