Nu, nu am testat 100 de pastile pe 100 000 de pacienți și nici nu am săpat până la secretele cele mai ascunse din istoria creativității. Tot ce pot spune este că am început dintr-o glumă să folosesc un carnețel de notat idei.

De la atâta folosit calculatorul la birou și acasă, am ajuns să primesc acum vreo 2 ani, complimentul că am un scris de sudoriță. Și iată, că o glumă face mai mult decât citirea unui articol convingător, câteodată.

Nicicând o glumă ironică la adresa mea, nu mi-a adus un obicei mai bun. Așa am început să scriu din nou cu creionul și să înlocuiesc rujul din geantă cu un carnețel pentru notat idei. Nu mi-au venit cele mai geniale idei, dar am ajuns la o concluzie interesantă: nu mai aveam anxietate digitală când mă așezam să scriu un proiect sau să fac o prezentare pe calculator. Deschideam carnețelul și unele idei de acolo pur și simplu aveau “prenadez”

Experiența mea e prea subiectivă, mi-am zis ceva vreme. Asta până am citit și eu ce au scris niște oameni care au studiat creativitatea 20-30 de ani. Așa am realizat că accidentul numit carnețelul cu idei este unul din instrumentele cele mai simple, dar cele mai musculoase pentru a fi creativ.

16.carnetelul cu idei
Carnețelul meu de notat idei, deschis accidental la o pagină care nu a fost încă mâzgâlită.
Credit foto: Imagine Art Studio, fotograf Laura Ganaite

Așadar, dacă e să dau un sfat care nu mi-a fost cerut, aș spune că un carnețel pentru idei este cel mai bun început pentru oricine se crede necreativ sau spune că nu are timp nici să își sune mama.

Poate părea demodat să folosești un carnețel fizic azi, când avem internet pe telefon, însă scrisul fizic are o forță aparte. Ca să îți faci o idee mai bună, citește articolul De ce să scrii cu creionul în loc să notezi în telefon sau calculator

Deși nu iubesc deloc diminutivele, carnețel e un carnet de dimensiuni mai mici, ideal un format A5. Dacă va fi mare, gen un A4 sau mai mare, va fi incomod să îl iei peste tot cu tine și să notezi ușor. Poți să renunți la rigiditate și să faci caricaturi, diagrame sau orice schițe stângace. Neavând vreun talent artistic, și carnețelul meu are niște mici desene, făcute parcă de un copil de 8 ani, care să-mi ilustreze anumite idei.

Dacă nu ești convins de carnețelul pentru idei, e bun și Google Keep pentru notițe digitale în medii mai scorțoase, dar eu l-aș folosi mai mult pentru urgențe creative și pentru lista de cumpărături, decât pentru a veni cu niște idei noi la birou.

Trimite mai departe: