De curând, am auzit o discuție în metrou între un student și tatăl lui care m-a inspirat să mă apuc de scris acest mic articol.
Fiul povestea entuziasmat tatălui că a întâlnit un fost coleg de liceu care cântă bine la tobe și vor să facă împreună un proiect muzical.

Tatăl i-a răspuns cu un ton ușor ironic că acum nimeni nu mai face muzică, toată lumea face proiecte.
Eu am fost și în pantofii unui și celuilalt, așa că m-am gândit să dau o definiție a proiectului care nu am primit-o la școală.

(definiție)
Un proiect = mai multe activități + obiective clare prin care schimbi ceva în bine.

Un proiect
– creează ceva unic

– începe și se termină la o anumită dată

– are resurse limitate

– întâlnește imprevizibilul

 

 Gândește-te la gătirea unei pizza pentru prietenii tăi, după propria ta rețetă ca la un proiect.34. proiect pizza
Ai nevoie:

– de ingrediente, tigaie, aragaz și de tine, ca bucătar (sau altfel spus resurse)

– un plan (pentru câte persoane o faci, ce preferințe au ele pentru ingrediente sau dacă vor să fie servită caldă)

 

Sigur că pot apărea lucruri neașteptate cum ar fi să găsești brânza stricată și să nu mai ai ciuperci. De aici este decizia de manager de proiect dacă poți să improvizezi cu alte ingrediente sau dai o fugă la magazin să te aprovizionezi cu ce ai nevoie. Asta depinde doar de tine și de chițăieile de foame ale prietenilor.
Dacă e să te gândești mai bine, poți să zici că ești deja maneger de proiect și nici măcar nu știai. Simplul fapt că urmezi o facultate e în sine un proiect care poate avea cel puțin un alt obiectiv mult mai deștept decât obținerea unei diplome.

 

Cele mai palpitante momente din viața ta personală și profesională sunt “proiecte” sau fâșii de proiecte. Dacă preiei cu cap idei și principii din managementul proiectelor și le aplici mai riguros sau mai selectiv, îți dai șanse mai mari să te bucuri de ce îți propui, în timpul pe care îl oferi altora sau ți-l dedici ție.

 

Ideea este omenirea face proiecte de câteva mii de ani, fie că ele se numesc marile piramide, metroul bucureștean sau bicicleta Pegas. Dacă ai impresia că astea sunt proiecte ample, atunci gândește-te că terminarea unei lucrări de licență, renovarea unei case și o vacanță planificată tot proiecte sunt.

 

Important este să începi cu pași mici până ajungi la proiecte mari și complexe. Dacă te gâdilă ideea să faci un proiect nou, începe ceva mic și cu o problemă concretă pe care o cei din jurul tău. Nu trebuie să aștepți până ai gata un proiect mare, unul invidiat sau unul fabulos.

 

Ce completări ‘aromate’ ai pentru definiția de proiect dată de mine, care să stimuleze și apetitul altora pentru proiecte?

Trimite mai departe: