E foarte tentant să nu îți scrii o idee sau o problemă care te preocupă. Și eu ca și mulți colegi ai mei adesea am spus “o am în minte, nu e nevoie să o notez”. Și uimitor, ideile se evaporă și nu am mai fost motivată să găsesc soluții noi.

Mintea noastră nu este, însă, un aparat de înregistrat sau o cameră video care să redea bine secvențele când avem nevoie de ele. Și asta o spun cei care studiază memoria de zeci de ani. Dacă ai o memorie bună, tot nu este de ajuns.

Leornardo da Vinci, Einstein, Darwin și toți cei care au excelat în domenii din cele mai diverse își notau ideile în scris. Dacă ți se pare demodat să scrii cu un creion, gândește-te că scrisul este “imprimat” în structura noastră de zeci de mii de ani.

Nu spun să renunți la calculator, ci doar să-l folosești cât mai deștept. Eu, personal, îmi înregistrez în fișiere ordonate articolele interesante pe care le găsesc și fotografii cu paragrafe din cărțile citite, ca să pot să revin la ele dintr-o simplă căutare în calculator.

Carnetelul cu idei creativeCarnețelul meu propriu de notat idei (creative)
Credit foto: Imagine Art Studio, fotograf Laura Ganaite

Scrisul cu creionul pe hârtie este, însă, cel mai valoros când vrei să generezi idei și soluții noi, la care alții nu s-au gândit. Ideile strălucite nu vin imediat. E nevoie să fie “clocite”, să stea o perioadă potrivită în “cuibar”. De aceea, notarea ideilor sau problemelor pe hârtie îți oferă șansa să revii asupra lor. Problemele scrise și revăzute în timp au de zece ori mai multe șanse să fie rezolvate. Cele care îți ocupă gândurile pe toată durata zilei au de o sută de ori mai multe șanse de rezolvare. Cel puțin așa spune Scott Thorpe care a studiat principiile simple pe care le folosea Einstein și pe care le poate aplica orice din orice domeniu.
Dacă nu ești convins de creion, gândește-te atunci că:

  • rezoluția pe care o are o coală de hârtie este cea naturală față de cea a monitorului de calculator
  • scrisul e ca un fel de confesional unde te eliberezi mental de o problemă care îți încarcă mintea
  • e în  “adn”-ul nostru să scriem pe un suport fizic, palpabil, desprins din natură
  • ceea ce scrii de mână poți fotografia cu telefonul și arhiva în calculator, încât să nu rătăcești ideile
Trimite mai departe: