Nimic nu este original. Când oamenii etichetează ceva ca original, în 9 din 10 situații, nu cunosc sursa originală, spunea scriitorul Jonathan Lethem.

Eu, persoanl, am avut revelația neoriginalității, acum câțiva ani, la Roma,  într-un muzeu, când am văzut niște bijuterii etrusce superbisime, vechi de 2500 de ani. Atunci am fost bulversată de cât de frumoase sunt și cât de originale le-aș fi găsit, dacă le scotea cineva din context și le afișa la un târg de bijuterie contemporană.

Deși poate părea demoralizant că nimic nou nu este sub Soare, pentru mine, aici începe inspirația. Chiar dacă “tot ce trebuia spus s-a spus deja, […] nimeni nu ascultă, și totul trebuie spus din nou”, spunea scriitorul André Gide.
30.Originalitate si plagiat

Dacă am scăpat de grija originalității, atunci poți să te joci cu ideile și să experimentezi de dragul propriilor tale descoperiri. Simplul fapt că faci asta la timpul prezent, te face unic și special. Așa cum este și Maria Dermengiu, care își imprimă lucrările de artă pe mătase, sticlă și alte suporturi. Nu contează că lucrări de artă au fost imprimate pe texturi cu zeci de ani înainte. Valoarea o reprezintă energia ei, propria ei viziune și ceea ce transmite celor care o cunosc pe ea sau creațiile ei.

Așa că teama de a nu face ceva ce a fost făcut deja are și un corespondent, numit vemödalen, denumire dată de John Koenig.
Vemöladen este frustrarea de a fotografia ceva deosebit, când alte mii de fotografii identice există deja: același apus, aceeași cascadă, aceeași curbă a șoldului, același prim-plan al ochiului – ce poate transforma orice subiect în ceva superficial, mediocru și ieftin, cum ar fi o piesă de mobilă produsă la scară industrială pe care ți-o asamblezi singur.

Sursă definiție: Dictionary of Obscure Sorrows

Așadar, orice ai face, orice proiect și orice inițiativă pe care ai avut-o sau o ai are deja cel puțin o “piesă” copiată. Cel mai bine te întrebi:

  • Am mai făcut eu asta până acum?
  • Are sens, plictisesc, surprind sau aduc o componentă “negustată” de cei pentru care îmi canalizez energia și eforturile?

Adesea, generozitatea și curajul valorează mult mai mult decât originalitatea.

 

 

Dă mai departe: