A venit vremea să mai scot capacul de la borcanul meu cu idei de proiecte conservate inutil de câțiva ani. Mai bine pe farfuria altcuiva, decât în cămara mea întunecoasă!

Astăzi desfiletez borcanul cu ideea mea de a aduce mesajele artistice și culturale în drumurile noastre uzuale. Unul din aceste drumuri se întâmplă să fie locurile de parcare. Asta pentru că mi se întâmplă să ajung mai des într-o parcare decât la un teatru, operă sau expoziție, oricât m-aș ambiționa!

Nu am o experiență tocmai bună cu parcările din București și mai știu și că nu o să avem curând un sistem bun de semnalizare, pe coduri de culori, cum este în Italia, unde știi după culorarea benzilor care demarchează locurile de parcare că:

 • sunt gratuite dacă sunt albe
 • sunt rezidențiale dacă sunt galbene
 • sunt cu plată dacă sunt albastre


Dacă tot nu avem organizarea din Italia, de ce nu mi-aș putea imagina o parcare personalizată artistic care să atragă atenția unui muzeu de artă care este preocupat de modalități de promovare alternativă?

Îmi imaginez eu, cu ochii deschiși, câteva parcări din zone industriale anoste din România, personalizate, pe asfalt, cu:

 1. nume de obiective culturale din oraș, de la muzee consacrate, la nume de teatre, la case memoriale, săli de concerte, nume de festivaluri de film, etc38.Parcare 2
  Nu am o ilustrare potrivită pentru ideile expuse,
  așa că am improvizat ceva care să reprezinte vizual ideea
 2. benzi pictate tematic în locul celor albe, care separă locurile de parcare?
 3. o trecere de pietoni cu inserții artistice
 4. mesaje interesante din istoria locului, de la personalități care au locuit în apropiere, la picanterii istorice
 5. nume de opere muzicale, alături de numerele existente. Pentru parcarea din fața Ateneului, aș personaliza tematic muzical, cu numărul de concerte susținute, date interesante și impresionante din organizarea Festivalului Enescu și din evenimentele muzicale remarcabile susținute la Ateneu
 6. simple citate ale unor gânditori români sau străini care ne-au vizitat țara sau citate ale celor mai buni autori români contemporani

38.ParcareÎncă o ilustrare palidă a neartistei Minodora Cerin care e departe de a exprima vizual ideea


Dacă ai deja argumente că nu se poate, tot ți-aș spune că asta ar putea fi făcut cel puțin într-o parcare privată unde companii sau un supermarket au interes să iasă în evidență, chit că este cu un mesaj brut de vânzare, în care să ilustreze o roșie, un îndemn să mănânci sănătos sau o formă de creion colorat în locul benzii albe uzuale.

Dacă te gândești că e prea scump, atunci poți personaliza doar 10 locuri de parcare din 100 și să vezi dacă oamenii sunt atrași sau intrigați, zăbovesc sau pur și simplu sunt prea preocupați ca să observe schimbarea. Dacă nu de amorul artei sau istoriei, al promovării obiectivelor culturale sau ale produselor culturale locale, tot ar fi interesant de experiment sociologic. Poate descoperim că sunt mai mulți oameni decât presupun eu, care privesc cerul și nu asfaltul.

Mai jos, la secțiunea comentarii, e spațiu cât vrei să te desfășori, în scris cu orice altă idee manufacturată de tine.

Trimite mai departe: