Dacă citești articolul asta, pun pariu că petreci aprox. 90% din timp în spații închise, în special la birou și acasă. Poți să îți faci un birou decapotabil, însă e ‘ceva’ mai ieftin dacă iei puțină natură cu tine în casă și la birou. Dacă te suspectează colegii că ești sensibil(ă), poți să le spui că testezi un studiu științific despre plante și creativitate la birou.

 

Studiul făcut de Universitatea Exeter, care a implicat 90 de experimente și 350 de participanți a concluzionat că, lucrând în spații cu vegetație, creativitatea angajaților crește cu 45%, starea de bine cu 47% și productivitatea cu 38%. Cred că procentele astea sunt reale, doar dacă, în cel mai bun caz, participanții au înlocuit biroul cu o grădină sau o pădure pe timpul studiului, iar șefii nu au gâtuit angajații cu muncă.

 

Acum că am citit studiul, nu devastat cardul ca să cumpăr 100 de plante pentru birou, ca să fiu mai creativă și productivă. Îmi ajung cele câteva plante pe care le am și care îmi crează o stare de spirit mai bună.

 

Dacă nu ești convins(ă) de puterea vegetației ‘chiriașă’ la birou sau acasă, imaginează-ți drumul tău spre casă fără nici un fel de vegetație. Fără nici un arbore, fără nici o floare, doar beton! Apropos, infracționalitatea este de două ori mai mare în zonele cu spații betonate față de cele verzi. Și nu trebuie să vină psihologii evoluționiști să îți spună că, atunci când vedem arbori sau vegetație, intervine o stare de calm. E firesc să fie așa, după 3 milioane de ani de când trăim conectați cu natura, de la Lucy încoace. Mă rog, mai scădeți 100 și ceva de ani din cei 3 milioane, de când a început industrializarea.

 

Pentru că nu m-am decis să îmbrățișez o meserie vegetală (încă!), mă mulțumesc cu o  vedere naturală de la geam și ceva flori în casă și la birou. La care se adaugă o mică listă care mă stimulează vizual, care cred că ți-ar surâde să o ai ca listă de cumpărături, mai ales dacă nu ești grijuliu cu plantele.

 

  1. Ghivechiul cu susul în jos, care are sistem de auto-udare
    Produsul e făcut de Boskke și distribuit și în România
    Skyplanter ghivechi cu susul in jos
  2. Tabloul cu mușchi de pădure, care nu trebuie udat.Tablou muschi padure poteca Studio‘Compoziția’ este făcută la București, de Poteca Studio

 

Pentru cei îndrăzneți, care nu au plantat în viața lor o plantă, se pot distra plantând ridichi într-o carte de telefon nefolosită :))

Nu glumesc, citește cum se cresc ridichile și creativitatea (articol în engleză).

 

Trimite mai departe: