După 4 ani de citit și aplicat creativitatea acasă și în proiectele mele profesionale, am realizat că, de fapt, creativitatea înseamnă curaj, gândire critică, joacă combinatorie și dorința de a aduce schimbări în bine. Iar lista de mai jos este lista cu ispirație să fiu mai curajoasă, mai jucăușă, mai colaborativă și mai practică în schimbările pe care vreau să le aduc. 

Switch: How to change things when change is hard – Chip and Dan Heath

 

Cartea asta m-a inspirat să experimentez cu soluții aparent simple la probleme care par prea mari. Exemplele din carte mi-au rămas foarte vii în minte și le analizez adeseori cu situații curente din viața profesională și personală.   
Gândire rapidă, gândire lentăDaniel Kahneman

Cartea asta nu am citit-o din scoarță în scoarță pentru că este una dintre acele cărți rare și dense. După fiecare capitol citit aveam nevoie să reflectez câte 2 săptămâni. Atât de concentrantă este. Este deci o lectură provocatoare și uimitoare de cunoastere a naturii umane.
CAD Monkeys, Dinosaur Babies, and T-Shaped People: Inside the World of Design Thinking and How It Can Spark Creativity and Innovation Warren Berger

Cum cred în creativitate ca o cale spre a aduce schimbări la probleme reale care ne înconjoară, am citit această carte despre design thinking și este plină de notițe interesante, cum Warren Berger deja m-a obișnuit. 

Harvard Business Review on Breakthrough Thinking

O carte plină de articole foarte interesante, dintre care am și selectat un articol a cărui sinteză am scris-o, aici, pe blog, cu titlul Cum este risipită creativitatea în companii și nu numai.

Cum să eșuezi la aproape orice și totuși să câștigi la scară mare. Un fel de poveste a vieții mele – Scott Adams

Adams a reușit să aibă mai multe proiecte eșuate ca mine și să combine calități banale în acel ceva special care mi-a dat curaj să mai las la o parte sindromul impostorului.


O lume ieșită din minți.
Revoluția creativă a educației – Ken Robinson

Deși Ken Robinson mi se pare cel mai talentat la discursuri publice, însă cartea asta mi-a plăcut pentru că punctează importanța cunoașterii de sine pe lângă cunoașterea mediului înconjurător și nu ne dă nici o șansă în creativitate dacă nu suntem dispuși să eșuăm și să reîncercăm.

Orbiting the Giant Hairball: A Corporate Fool’s Guide to Surviving with Grace – Gordon MacKenzie

 

A fost o delectare să citesc cartea aceasta plină de umor a unui corporatist care a reușit să stimuleze creativitatea în compania în care lucra ca autor de felicitări. 
A More Beautiful Question. The Power of Inquiry to Spark Breakthrough Ideas – Warren Berger
Am realizat, încă o dată, cu această carte cât de valoroase sunt întrebările pe care ni le punem. Însă fără să acționezi asupra lor, doar filosofezi. Ca să aduci cu adevărat schimbări în bine, mai este, de multe ori și un lung drum al răbdării și perseverenței. 
The Cambridge Handbook of Creativity
O carte cu articole scrise mai în stil academic, însă am găsit-o valoroasă pentru conceptele și ideile surprinzătoare pe care le-am găsit în numeroasele articole semnate de către diverși specialiști.  
Designing Your Life. Cum să-ți construiești o viață bună, de care să te bucuri din plin – Bill Burnett, Dave Evans
Bill Burnett și Dave Evans sunt designeri serioși, cu rezultate serioase, însă pasiunea lor pentru a folosi instrumentele din domeniul designului pentru a ajuta oameni să aibă o viață profesională cu adevărat împlinită mi-a suscitat interesul. Și cred că ar fi o lectură foarte bună pentru tine, dacă te scalzi în ape tulburi cu profesia, în special.
Fură ca un artist – Austin Kleon
Cărțulia asta am citit-o demult, când eram la începuturi în căutările mele creative și, în afară de faptul că am realizat genealogia unor idei de proiecte, cred că m-a inspirat să folosesc desenul pentru a-mi ilustra idei. Deci, iată, am învățat să fur ca un artist și să dau și credit 🙂
Small data – Martin Lindstrom 
Lindstrom este un fin observator al vieții și al subtitităților ei, iar faptul că nu este un om care doar și-a valoriticat talentul pentru a descoperi în culturi diferite aspirațiile și temerile oamenilor pe care nici ei înșiși nu le știu. Observațiile lui au folosit unor mari companii, printre care și Lego, care a ieșit din starea aproape familentară având la bază nu cantități de informații și studii, ci o mică valoroasă descoperire a lui Lindstrom.
Manage your day-to-day– 99U

 

Alcătuită din vreo 20 de articole scrise de către diverși experți, cartea abundă în instrumente și idei practice și sunt destul de încântată că și astăzi încă mai aplic câteva dintre ele.

Drive, ce anume ne motivează cu adevărat – Daniel Pink

Mi-a plăcut cartea pentru că are un format accesibil și face un fel de sumar a 50 de ani de studii în domeniu, fără să plictisească. Un fel de recenzie am scris, în 2016, într-un articol, aici, pe blog – Ce ne motivează cu adevărat 

 

CĂRȚI de PROFUNZIME și… de CURIOZITĂȚI

Cartea ignoranței –  John LloydJohn Mitchinson