Drumul către perfecțiune duce la amânare!

Cu cât vrei să faci planul cel mai frumos, cu atât îl vei amâna mai mult. Așa se face că poți abandona un proiect bun când adie primul ‘vânt’ al altor idei sau proiecte sau presiuni.

Ceva ani am tot încercat să adopt instrumente și tehnici care să mă facă mai eficientă, începând cu organizarea fișierelor digitale, calendare de lucru, lucrul în “blocuri” de timp, etc. Ce lipsea de fapt, era actul de a crea ceva constant, acea “picătură” care, cumulativ, în timp să formeze o “găleată” cu apă dacă nu un “iaz” sau un “lac”.

Morisca de vant Alina MarinescuCredit ilustrație: artista Alina Marinescu

Cred că sunt câteva idei de stimulare a creativității, pe care le-am desprins din experiență și pe care le-am adunat fără vreo rigoare mai jos:

1. Gândește-te singur la o activitate mică pe care o poți face accesibil
Creativitatea pleacă de la tine însăți/însuți, nu de la o listă cu 10 idei făcută de altcineva pentru tine. Cea mai bună idee de a da avânt creativității este să începi cu ceva mic, care să-ți dea plăcere. Scotocește prin minte și gândește-te ce activitate accesibilă poți face care să îți facă o plăcere deosebită sau o satisfacție. Nu căuta pe google o listă de lucruri pe care poți să le faci. Pune-ți singur circuitele la lucru.

2. Nu te mai lua în serios
Dacă nu ești mulțumit cu ce ‘trebuie’ să lucrezi, de ce ‘trebuie’ să studiezi, atunci, stabilește chiar și 2 ore din săptămână când experimentezi ceva. Poate să fie orice, de la făcut o morișcă de hârtie, la prototipuri pentru un o carte cu un design special. Dacă te simți mai confortabil, poți să fii secretoasă/secretos și să faci acel ceva ferit de ochii ‘judecătorilor’ apropiați, așa cum pot fi prietenii sau familia uneori.

 3. Apasă butonul stop, dă pe repede înapoi și regândește problema de la zero
Einstein zicea “Dacă aș avea o oră să rezolv o problemă, aș petrece 55 de minute gândindu-mă la problemă și 5 minute la soluții”. Adică, dacă vrei să începi o afacere, e mai bine să vezi problema din mai multe perspective înainte să începi. Dacă problema este nevoia ta de independență și de a nu avea un șef, poate ți se potrivește mai bine să fii liber-întreprinzător.. Dacă problema ta este că să obții o promovare și un salariu mai bun, poți gândi un proiect sau un produs deștept de care organizația în care lucrezi are nevoie cu care îți poți negocia poziția.

Abia târziu am înțeles adevăratul sens al expresiei ‘totul e cum pui problema’

 4. Pune-ți singur limitări
Limitările sunt toxice când sunt puse stupid de alții. Propriile limitări sunt, însă, un fel de catapultă, din ce spun sute de studii. Limitele de timp sunt foarte bune, însă care pun piciorul pe accelerația creativității sunt cele care te forțează să vezi lucrurile din alte unghiuri. Dacă vrei să faci o prezentare, impune-ți să aibă un număr absurd de mic de cuvinte sau, dacă vrei un cartier mai frumos, ia o stradă reală ca punct de plecare pentru a-ți imagina transformările.

 5. Imaginează-ți că tu ești cel care poate să ia deciziile finale
Imaginează-ți ce vrei să schimbi în jurul tău, de la atmosfera de la birou, la chioșcul trist pe care îl vezi în fiecare zi din autobuz, la cum ai fi făcut tu programa universitară dacă erai decan.

Adesea, pierderea motivației vine din impresia că nu poți decide tu asupra a ce te afectează. De aici se pierde și exercițiul imaginației și se așează praf pe conexiunile mentale.

 6. Imaginează-ți acum că nu tu ești cel care are problema, ci altcineva necunoscut
Fă 2 pași înapoi și îndepărtează-te de problemă. Când te detașezi emoțional de problemă și de stimulii care te sâcâie, ai șanse mult mai mari să vezi mai limpede situația și să vezi din mai multe unghiuri lucrurile.

 7. Fă mișcare pe jos
Când ai un blocaj și nu avansezi de o oră sau câteva zile, mersul pe jos este genul de activitate care pare să îți răpească timp. Însă e o activitate care îți dă viteză de răspuns mai bună decât dacă ai fi stat să îți forțezi mintea când ea avea nevoie de o resetare.

Uite aici un studiu care argumentează mai bine ideea.


Stimularea creativității
nu se oprește și nici nu începe cu cele 7 idei de mai sus. Fii liber să completezi lista!

Trimite mai departe: