De curând am încheiat un exercițiu zilnic de imaginație, timp de 30 de zile, pe care l-am numit ‘Dușul cu idei’. Așa se face că am strâns 300 de idei în puțin peste 30 de zile, din care aprox. 100 de idei au legătură cu relația mea de iubire-ură cu Bucureștiul.

De amuzament, și din convingerea că schimbările vin de jos în sus, m-am jucat cu niște idei mici, care să atragă mai bine atenția asupra acelui București care să mai mult șarm pentru locuitori și turiști.

Cele 11 idei pe care le prezint mai jos le ofer cu generozitate oricui vrea să le pună în practică.

1.  Trotuare manifest anti-parcare
Cum ar fi, ca indicatoarele rutiere care interzic parcarea să fie dublate de mesaje pictate pe trotuare, pentru a transmite șoferilor că n au voie să parcheze acolo?

Idei creative Bucuresti (1)

2. Rable îmbrăcate în iarbă

Cum ar fi ca rablele din oraș să primească alt tratament decât înscrisul cu degetul pe parbriz ‘du-mă la cimitir’? Și ar fi ‘îmbrăcate’, la schimb în rulouri de gazon?

Idei creative Bucuresti (2)

3. Arbori cu idei
Mai exact niște arbori cu buzunare, în care să se găsească sugestii de calitate pentru petrecut timpul în zona respectivă din oraș. De exemplu, în București, în zona Romană și Universitate, unde sunt atâția studenți, le-ar fi de folos să afle, în afară de cafenele, locuri alternative de văzut și activități interesante de explorare a orașului.

Idei creative Bucuresti (3)

 

4. Pavaje cu orientări culturale
Chit că ar fi doar făcute cu spray cu cretă, lucrurile interesante ascunse în obiective culturale merită să fie marcate pe trotuare, pentru trecători. Cred că o ilustrație și 2 cuvinte la nivelul solului atrag mai bine privirea decât orice afiș încărcat pus pe un gard.
Idei creative Bucuresti (5)

5. O aplicație mobilă numită Neplăcut în oraș

Ar fi genul de aplicație prin care autoritățile află de frecvența neplăcerilor din anumite zone, pentru a interveni cu prioritate pe străzile cele mai problematice, ca igienă sau infracționalitate. Cred că am mai economisi hârtie și timp când nu știm unde și cui să scriem de neplăcerile din cartier.

Idei creative Bucuresti (4)

6. Stâlpi cu rafturi cu fructe (de vânzare)

Eu, una, m-am plictisit de aspectul aprozarelor din copilărie. Și  m-am gândit că cele care au întâmplător în fața lor un stâlp sau un arbore, ar putea să integreze rafturi cu fructe.

Idei creative Bucuresti (8)

7. Cutii poștale cu personalitate

Dacă acum avem și o locomotivă cu personalitate, de ce nu am avea și cutii poștale cu însemne diferite care să promoveze elemente românești?
Idei creative Bucuresti (9)

8. Parcul cărților care schimbă relația ta cu orașul

Unul din parcurile din oraș ar putea avea bănci pe care să fie ștanțate cu nume de cărți care te fac să vezi altfel Bucureștiul sau cu mici istorioare deosebite din istoria orașului.

Iorga avea o vorbă: “Un popor care nu îşi cunoaşte istoria este ca un copil care nu îşi cunoaşte părinţii”. Și asta se aplică și orașului. Dacă nu îi cunoști istoria, nu te atașezi de el, nu îl înțelegi și lași moștenire copiilor tăi același lucru.
Idei creative Bucuresti (7)

9. Bărci colorate pe Dâmbovița

Dacă tot am avut Parada Vacilor, prin 2005, cu acele vaci colorate, montate prin diverse colțuri din oraș, de ce nu am avea un proiect cu mici bărci colorate pe Dâmbovița, prin care să fie promovate locuri unde devii mai uman, mai rafinat, mai bun (adică la teatru, la concerte, la pas în zone cu istorie, etc)

Idei creative Bucuresti (6)

 

Mai poți citi alte câteva idei separate, incluse în articole anterioare:

10. O parcare care să îți dea de gândit

Parcare personalizata

11. Cum ar arăta Bucureștiul fără excremente de câine?

excremente caine

Eu m-am jucat cu ideile, dar dacă tu ai luat vreuna în serios, smulge-ți câteva secunde în plus să îmi spui, mai jos, la comentarii sau pe pagina de Facebook Trăiește Creativ

Dă mai departe: