Mulți începători în coordonarea proiectelor, dar și suficienți manageri experimentați încep proiecte ignorând problema cărora li se adresează. Este un fel de a construi o casă fără să torni fundația.

De ceva ori și eu și alții coordonatori pe care îi cunosc, am construit ceva case zburătoare.

Proiectele și creativitatea ar avea cu totul alte aripi dacă n-ar începe cu stângul, mai ales când dreptul nu este șchiop.

31. flying house, project problem
Iată 3 piedici evitabile când inițiezi proiecte (din punctul meu de vedere):

1. Te atașezi de o idee de proiect fără să pui la proba de foc ce e important: răspunde proiectul cu adevărat la o nevoie care să fie validată de cei pentru care faci proiectul?

Orice proiect, fără excepții, începe cu o problemă sau o oportunitate. Când începi cu ambalajul proiectului, sunt șanse mari ca la mijlocul sau la finalul proiectului să realizezi că nu ai înțeles bine problema.

Secretul unui proiect reușit este să definească bine problema și să găsească soluții deștepte pe care să le aplice. Dacă problema nu a fost bine reperată, atunci nici creativitatea nu are șanse să prindă coajă.

Așadar, înainte să te îndrăgostești de vreo idee de proiect, stabilește-i corect problema căreia i se adresează! Asta este partea cea mai importantă într-un proiect!

 

2. Fie nu formulezi bine problema proiectului,

                      fie nu este abordabilă, 

                                       fie este prea amplă ca să o poți gestiona

Un exemplu de problemă slab formulată:

Există un procent mare din locuitorii orașului sunt mușcați de câini

Dacă faci un proiect care să rezolve genul asta de problemă, atunci omiți o altă problemă curentă a orașului, cum ar fi existența a 5 tone de excremente zilnice pe trotuare care se transformă în praf toxic pentru locuitori.

 

Un exemplu de problemă neabordabilă:

Ești proaspăt student și angajat de 2 luni de zile când îți sare în ochi modelul greșit de business al companiei pentru care lucrezi.

Crezi că ești persoana potrivită, cu experiența potrivită să abordezi o astfel de problemă?

 

Un exemplu de problemă prea amplă ca să o poți gestiona

Lipsa unor practici corecte de gestionare a bugetelor de către instituțiile publice
Este o problemă reală, însă este genul de problemă pe care nu o poți rezolva la un termen limită pe să îl poți anticipa.

Exemple reușite de probleme abordabile am văzut. Știu sufiecienți tineri care au avut un proiect mic cu un singur beneficiar: renunțarea la poziția privilegiată și fără satisfacții din companii puternice și alegerea unei profesii noi, care să îi împlinească.

spirala

3. Te lași sedus de finanțări 

Încă este o practică curentă, atunci când se lansează o linie de finanțare nouă, cordonatori sau leaderi care spun: să depunem și noi proiecte. Mii de organizații, guvernamentrale și neguvernamentale încearcă să forțeze proiecte în formă de ‘triunghi în forma de ‘hexagon’ a finanțatorului.

Problema cu genul asta de abordare este că ghidul de finanțare este moartea creativității pentru prea mulți. Dacă în ghid mai apar și tipuri de activități finanțate, atunci prea puțini mai pornesc motorul creativității și vin cu alte idei față de cele enunțate sau preferate de finanțator.

Finanțările sunt excelente, însă atâta vreme cât organizații se încăpățânează să își păstreze forma de triunghi și nu își fac ‘operație’ ca să devină hexagoane, ca să corespundă pretențiilor finanțatorilor.

Tu ce alte piedici evitabile ai observat la proiectele tale sau ale altora?

Dă mai departe: