Așa cum te naști cu inimă, așa te naști și cu creativitate. Problema este că ea se pierde cam de pe la 9 ani, când începem să luăm în calcul judecățile altora. De fapt, teama de a fi ‘judecat’ de ceilalți este cel mai mare inhibitor al creativității și imaginației. Alte câteva obiceiuri te fac să nu te atingi de creativitate așa cum nu vrei să atingi un tablou de 20 de milioane de euro la muzeu.

Iată câteva dintre ele:

umbrele creativitate Credit: Comunitate Foto
Autor: Alin Achim, Orașul unde nu plouă

 1. Fă mai multe lucruri în același timp
  Stai și pe rețele sociale, caută niște informații și scrie un raport  în același timp. Nu ești și nici nu o să devii Napoleon. Atenția distributivă o fi bună pentru spionaj, însă este nocivă pentru creativitate și proiecte. Și asta o spun sute de studii.

 

 1. Așteaptă stimulente din partea altora
  Recompensele materiale din partea celorlalți se pare că nu ajută prea mult pentru creativitate. Studii precum cel făcut de Harvard Business School a făcut un studiu prin care stimulentele cele mai puternice sunt ambiția și recompensele pe care ți le dai tu însuți/ însăți. Adică plăcerea simplă și satisfacția de a face ce îți place aduce cu sine rezultate mai originale și mai imaginative decât promisiunea de a câștiga bine sau a fi respectat.

 

 1. Căsătorește-te cu televizorul
  Problema cu televizorul este că schimbă chimia creierului. Cu cât te uiți mai mult, creierul devine pasiv. Românii se uită  aproape 6 ore la TV în fiecare zi, ceea ce dă măsura răspândirii creativității  la noi. Un divorț de tehnologie e unul dintre cele mai sănătoase lucruri pe care le poți face pentru tine. Despre demența digitală am scris într-un articol anterior – Căsătoria cu tehnologia

 

 1. Cumpără cât mai multe obiecte și trăiește cât mai puține experiențe
  Ultimii 10 ani abundă de cercetări care concluzionează același lucru: cumpărarea de obiecte nu  aduce fericirea. În schimb, experiențele creează și hrănesc starea de bine și implicit creativitatea. Experiențele nu trebuie să fie cele mai exotice, precum călătoriile în Tibet, ci pot fi mersul la un concert, la un festival sau în excursie cu bicicleta în afara orașului. Nu ai nici o scuză dacă lași creativitatea să stea în cuibar.

 

 1. Nu (îți) mai pune întrebări
  Lenea să pui lucrurile într-o altă perspectivă derivă din lipsa de exercițiul de a (ne) pune întrebări. Doar că fără întrebări, luăm nedigerate toate răspunsurile date de alții și doar punem etichete simple oamenilor și lucrurilor care ne înconjor. E un fel firesc de a ne a simplifica viața, însă, dacă nu pui îți pui întrebări, trăiești superficial la superlativ.

 

 1. Ca să faci ce ceva important/creativ ai nevoie de bani sau mult timp liber
  Creativitatea are la bază un principiu foarte simplu, cel de a crea, de a materializa idei. Iar dacă vrei să faci ceva, banii sunt departe de a fi cheia. Dacă ai pasiunea pentru ceva, poți să faci zilnic sau săptămânal acel lucru, acumulând într-un an ‘piesele’ care te ajută să construiești ceva. Nu e nevoie să renunți la slujbă sau să urmezi o facultate scumpă, ci poți face ‘fâșii’ mici dintr-o ‘textură’ mai mare.

 

 1. Renunță la primele obstacole
  Cultura noastră nu tratează bine eșecurile, fapt pentru care obstacolele sunt un fel alarmă care te anunță că e mai bine să renunți repede decât să continui și să ai un eșec răsunător. Cel mai bun remediu mi se pare de departe crearea de prototipuri. Cu ele, poți eșua rapid și fără costuri mari și ai încredere să găsești soluții mai bune fără teamă că ai dat-o în bară la scară mare.

Ție ce altceva îți inhibă creativitatea?

Postează pe:
Facebook: trăiește creativ
Linked-in: trăiește creativ
Google+: trăiește creativ

Dă mai departe: