
Actualizare 18 decembrie 2019
Proiectul nostru s-a încheiat cu niște trăiri de milioane. Nu doar ne-am atins obiectivul, ci l-am depășit de două ori. Reacțiile, încurajările și distribuirile oamenilor frumoși care au crezut în noi ne-au depășit toate așteptările. Ne face poftă să fim curajoși și generoși și pe viitor cu alte proiecte.

– – – – – – – – – –
Mihaiță are 7 ani, este înnebunit după biscuiți, seri cu povești și îngrozit de dimineți cu plecări spre școală. Este un introvertit și tot anul trecut mi-a declarat că el vrea să devină șef. Universul nu a lenevit prea mult și, într-o după-amiază, s-a hotărât să îi îndeplinească dorința. Era în fața unor coli de hârtie prinse cu capsă pe care desena 5 steluțe în dreptul titlului ultimei cărți citite când l-am întrebat: “Ce ai spune să înlocuim colile astea cu jurnal de lecturi cu coperte colorate?”
Aceea a fost ziua magică cu întrebarea magică de făcut poftă de școală și antreprenoriat.
La biroul lui cu biscuiți am început să schițăm niște pagini pentru jurnalul de lecturi și atunci mi-a devenit clar că îmi place să am un șef, mai ales dacă are 7 ani și iubește cărțile, vrea să ajute și alți copii să le îndrăgească și să obțină statutul de cititor fidel la biblioteca din cartier.
După 30 de zile în care am desenat, vorbit cu părinți și copii și testat 4 versiuni, aproape ne-am simțit pregătiți să vă spunem că din 16 decembrie suntem gata să împachetăm și să trimitem jurnalele. Este declarația noastră de iubire și primul nostru proiect antreprenorial: un jurnal ilustrat și cu spații libere unde copiii să noteze 50 de titluri de cărți pe care le vor citi.
Nu este perfect, dar este făcut de noi doi, cu ce am avut noi: o imprimantă veche, niște carioci și dorința de a face ceva doar cu ce am avut noi la îndemână. E adevărat că am pus și un mare strop de curaj, mai ales eu, pentru că am primit sarcina de a ilustra jurnalul. Mi-au strigat niște voci interioare să îi las pe alții mai pricepuți. Dar na, ce nu face o mamă pentru un copil deja entuziasmat și care deja a început să meșterească niște semne de carte?
Mihăiță are emoții cu lansarea. Eu și mai și, dar cu toate acestea pregătim jurnalul de lansare. Poate vă imaginați că el visează la 1 milion de $, însă vă înșelați. La cei 7 ani, el știe că sertarul lui cu biscuiți și serile cu povești îl fac fericit. Așa că cei 200 de lei profit care se vor strânge din vânzarea celor 25 de jurnale vor fi pentru o cauză mult mai nobilă decât pușculița lui. Știm și noi că este o sumă mică, dar credem că banii sunt mai mult un pretext de a ne arăta susținerea entuziasmată pentru ceea ce face Cristina Pîrvu în asociația CUAC – Cu Alte Cuvinte. Acolo unde ea își pune inima și mintea pentru copii dezavantajați, le dă chef de citit și îi transformă în personaje de poveste în cărți care le oglindesc trăirile și experiențele lor în România prezentului.
La ce-i va folosi copilului tău jurnalul
Jurnalul nostru are la bază:
– principiul japonez Kaizen conform căruia mici schimbări, aproape imperceptibile se acumulează într-o schimbare mare, care vine mult mai plăcut și ușor față de atunci când ne propunem ceva măreț, dar care este greu de dus la bun sfârșit;
– principiul progresului, promovat de Teresa Amabile, director de cercetare la Harvard Business School. În esență, ideea este că, atunci când notezi micile progrese pe care le faci, te motivează extraordinar de mult să continui. În cazul nostru, am început lejer prin a da stele cărților și a-l întreba de ce considera că merită 5 din 5. Treptat și într-un ritm relaxat, al nostru am strâns titlurile a zeci de cărți citite în ultimul an. Mihăiță se uită cu încântare și vede ce progrese a făcut doar citind zilnic de plăcere. Uneori 10 pagini, alteori 40.
Copilului tău îi va fi de folos pentru că:
- Se va împrieteni cu disciplina prin joacă
- Va fi motivat să citească
- Va reflecta asupra cărților citite și să le va da o notă (adică steluțe, mai exact)
- Își va aminti cărțile citite
- Va exersa scrisul și desenatul (cu markere sau creioane colorate)
Cum arată jurnalul
Jurnalul este în mare parte alb-negru pentru că vrem să îl păstrăm la un preț rezonabil. Iar copiii îl pot face imediat foarte vesel folosind creioane și carioci colorate.
Doar pentru cei care precomandă acest jurnal, Mihăiță a pregătit câte un semn de carte în formă de iepuraș, lucrat de mânuțele lui.

Semnul de carte pregătit de Mihăiță.
Caracteristici

COST
Cost: 30 lei
Transportul este inclus
(livrarea o putem face doar prin Poșta Română)
Jurnalul va ajunge direct în cutia postală.

Ne poți susține
- Comandând jurnalul.
- Dă mai departe vestea declarației noastre de dragoste pentru lecturi pentru că vom crea foarte curând și o variantă digitală gratuită pentru copiii care nu au avut șansa să se nască în familii cu posibilități.
- Citește și încurajează-i și pe alții să o facă
Să citești este un cadou minunat pe care ți-l faci și ție și celorlați din jur. Și pentru asta nici măcar nu trebuie să cumperi cărți. Poți împrumuta de la bibliotecă, colegi sau prieteni ;;)
Mulțumiri
Proiectul nostru nu este doar al nostru. Dacă n-ar fi familia noastră mai mare așa mișto, nu ne-ar arde de joaca asta de-a antreprenoriatul social.
- Mulțumim din suflet Cristinei Pîrvu, care ne-a inspirat, dat idei și ne-a fost aproape încă de la început.
- Răzvan Lazăr m-a scutit de câteva nopți albe și stres pentru că îmi prinsesem urechile cu paginarea și designul jurnalului.
- Idei grozave și încurajare am primit și de la Ruxandra Manea și Mirela Ivanciu.
- Habar nu are, dar și Dragoș Nicolaescu m-a ajutat pentru că a pus într-o zi pe pagina lui de de Facebook un articol unde am descoperit Remove, un instrument util și gratuit de editat ilustrații.