Sunt de acord că adevăratul semn al inteligenţei nu sunt cunoştinţele, ci imaginaţia, însă nu ai cădea cu roțile în sus dacă o parte consistentă din cunoștințele tale generale s-ar fărâmița? Poți să îți iei, deja, un ciocan imaginar și să spargi peste 500 de lucruri pe care credeai că le știi și o roabă la fel de imaginară, ca să strângi răspunsuri la întrebări pe care nici nu ți le-ai pus vreodată.

sursă foto

Sparge cu ciocanul cunoștințele astea (dacă le aveai cumva):

  • cea mai sărată apă de pe pământ este cea din Marea Moartă
  • cafeaua deshidratează
  • portocalele sunt doar de culoare portocalie
  • apa îngheață la 0 grade celsius
  • Everest e cel mai înalt munte de pe Pământ

 

Strânge în roabă noi cunoștințe:

  • Animalul care visează cel mai mult este ….
    Ornitorincul, nu leneșul cum poate te-ai gândit. Se pare că toate mamiferele dorm, însă ornitorincul, care nu are prădători doarme atât de profund că poți să intri și în vizuina lui și să nu se scoale.
  • Bancnotele sunt confecționate …
    din fibre de bumbac sau in, care sunt apoi tratate cu gelatină, pentru a li se da un plus de rezistență. Astfel sunt făcute și în prezent bancnotele din Uniunea Europeană, Marea Britanie și SUA.
    Iar curiozitatea este că Bulgaria este prima țară din lume care a emis bancnote facute din primul hibrid bumbac-polimer, în 2005.
  • Un nor cântărește…
    mult. O unitate de măsură popolară pentru măsurarea greutății norilor este elefantul. De exemplu, un nor cumulus mediu, cântărește cât 100 de elefanți, iar un nor de uragan cântărește cât 40 de milione de elefanți, adică de 26 de ori mai mult decât toți elefanții care trăiesc pe planetă.
  • Cel mai agresiv animal din lume…
    nu este nici tigrul, nici hipopotamul. Este bursucul melivor, care trăiește în Africa și Asia. Se luptă și chiar ucide hiene, lei, urși și crocodili.

Dacă știai deja răspunsul la toate astea și la alte peste 500 de întrebări interesante, probabil ai citit deja prima sau a doua Carte a Ignoranței – mic tratat pentru cei care știu că…tot nu știu (autori John Lloyd și John Mitchinson).

Eu le-am descoperit-o abia acum, deși au fost publicate și în România, încă din 2007…însă nu e niciodată prea târziu să răstorni toate ideile care creadeai că sunt betonate în cultura ta generală.

M-am decis să scriu despre această carte pentru că mi se pare un exercițiu de încălzire bun pentru pus întrebări simple, banale sau neobișnuite despre ce ne înconjoară. Fie că este vorba de proiecte personale sau profesionale, doar întrebările bune pot porni motorul creativității.

Alte călătorii absolut interesante pe muntele ignoranței poți să faci și pe site-ul QI.com, unde găsești emisiunea britanică (Quite interesting), de unde a început totul…

Dacă mai ai noroc, s-ar putea să mai găsești una dintre puținele cărți traduse în românește rămas pe piața din România:

Prima carte a ignoranței
prima carte a ignorantei

sau

A doua carte a Ignoranței

Dă mai departe: