Conectarea fără măsură la calculator, telefon și televizor “suge cerneala” creativității. Nu știu pe nimeni care să lucreze cu proiecte și să nu folosească un calculator și un telefon. Sunt instrumente excelente pentru eficiență. Însă, decuplarea de la tehnologie, la momentele potrivite, aduce acea doză de eficacitate.

În articolul anterior, Tatuează-te cu eficiență, am scris despre distincția eficiență – eficacitate.

30.Casatoria cu calculatorul_02

Oricine vrea o relație nefericită cu inovația și creativitatea, să consume în exces calculator, telefon, televizor sau orice instrument digital. Oricare dintre ele sau toate împreună sunt ca o bombă cu ceas pentru îndepărtarea de sine și moartea gândirii critice. Einstein spunea că se teme de ziua în care tehnologia va depăși interacțiunea umană, pentru că lumea va avea o generație de idioți.

În termeni medicali, demența digitală este noua boală a supraexpunerii la mediul digital. Cercetători și doctori precum Manfred Spitzer a studiat-o ani buni și aduc argumentele în cărți și studii serioase.

În România, bio-fizicianul Virgiliu Gheorghe a scris câteva cărți excelente pe tema efectelor televiziunii și calculatorului asupra minții umane. Pentru a-ți face o mică idee, îți recomand înregistrarea video din emisiunea tv Garantat 100%

Pentru managerii de proiecte, instrumentele digitale sunt, incontestabil, un tip de alfabetizare. Problema este, atunci, când timpul petrecut cu ele depășește 7 ore pe zi și atunci când este preferat un tip de interacțiune predominant digital cu echipa.

Nu spune nimeni să fii fundamentalist analogic și să te izolezi de tehnologie, doar că dominația ei este echivalentă cu reducerea conexiunilor sănătoase ale neuronilor. Eu, personal, cred că atunci când apăsăm pedala cu tehnologia în proiecte, în special în faza de inițiere, de documentare și de evaluare, ajungem să facem proiecte pentru probleme pe jumătate imaginate, cu rezultate pe jumătate fructificate.

Poți să îți imaginezi tinerii folosind tehnologia, în viziunea artistului Sam Falconer?
Uite ilustrarea lui: ‘Teenagers Take on the Tech’.

Teenagers take on the Tech World

Poate te interesează și articolul De ce să scrii cu creionul în loc să notezi în telefon sau calculator

Dă mai departe: