Stai in cuibar traieste creativ_2

Definiție personală:
A sta în cuibar = a sta în zona de confort

Să stai în cuibar stinge creativitatea pentru cei mai mulți și o aprinde pentru prea puțini.

Cuibarul nu-i același lucru cu un cuib. Cuibarul este construcția făcută de alții pentru păsări domesticite, care nu mai sunt de capul lor, precum cele sălbatice. Cuibarul este metafora pentru cei care nu mai caută hrana singuri, ci așteaptă să vină de la cei care îi îngrijesc. Nu întâmplător am ales metafora cuibarului pentru a vorbi despre importanța creativității pentru specia (ne)creativă.

Cuibarul pentru omul modern este organizația pentru care lucrează în ritm alert, care nu-i mai permite să exploreze pasiuni noi sau abilități noi. Cuibarul este și propria autodomesticire și autolimitare.

Statul prelungit în cuibar nu prea lasă grăunțele creativității să se dezvolte, însă evadarea din cuibar este fantastică. Evadarea nici nu trebuie să fie pe alt continent sau în cea mai evoluată țară din Europa, ci poate să fie la câțiva kilometri sau zeci de kilometri de casă. Jules Verne, care a scris zeci de cărți de călătorie, târziu a început să călătorească pe altă rută decât Paris – Amiens și Paris – Nantes. Nu doar călătoriile spre cele mai îndepărtate locuri dau volumul mai tare la imaginație .

Poți să ieși din cuibar

la teatru

    într-o excursie pe munte

        petrecând o zi cu un copil bolnav

            plantând bulbi sau

                citind o carte sub un copac

Mai sunt 100 de alte idei la care te poți gândi singur cum să ieși din cuibar, sau din zona de confort!

La un atelier la care am participat anul trecut, mi-a rămas în cap a practică banală a unui tânăr artist neamț care poveste că, pentru a crea, are nevoie de câteva ore sau, alteori, câteva zile pentru a face cu totul altceva pentru a reuși să creeze ceva. Și pentru a ține pasul creativității, își bugeta astfel de ieșiri din cuibar, încât era inspirat să creeze piese muzicale într-o zecime din timpul pe care îl petrecea făcând eforturi să compună.

Nici eu, nici mulți alții nu suntem artiști și nu prea putem urma modelul asta, însă ideea să lucrăm intens la proiecte și să facem pauze deștepte, explorând alte experiențe care să ne recalibreze. Aș arunca la coș orice listă cu experiențe digitale sau în medii care fură atenția, începând cu Facebook și încheind cu mall-urile .

Dă mai departe: