Nu sunt o șoricioacă de bibliotecă, dar clar ador să citesc. Mai ales după ce am terminat școala și lecturile ei obligatorii. Însă mi-am dat seama că nu pot să țin mereu ritmul să citesc cărți tipărite așa cum aș vrea și de 3 ani încoace am început să explorez și altfel de întâlniri cu idei care să îmi dea de gândit.
credit foto: Roman Mager
Sigur că îmi cumpăr cărți de ficțiune și non-ficțiune când intuiesc că sunt lecturi de care am nevoie în anumite perioade, când am anumite stări sau întrebări care mă macină, însă am lăsat ușa deschisă și pentru descoperiri accidentale.
Iată câteva din descoperirile mele la capitolul cum pot citi mai mult, fără să cheltuiesc mult:
1. Citește ce te îmbogățește!
„Dacă nu îți place să citești este pentru că nu ai găsit cartea potrivită” spune J.K Rowling, autoarea romanelor Harry Potter. Dacă ceva nu rezonează cu tine, nu trebuie să te ambiționezi să citești ca o obligație de școală. Când te străduiești să citești ceva ce nu te impresionează stai departe de cărți care te pot transforma.
După ce am cumpărat în 3 luni vreo 40 de cărți și m-au dezamăgit vreo 30, am luat hotărârea să împrumut de la biblioteca de cartier, mai exact de la Biblioteca Metropolitană. Acum poți împrumuta (6 cărți pentru 3 săptămâni) chiar și dacă nu locuiești în București. Surpriza a fost că am găsit cărți interesante și actuale și am dat și de cărți foarte interesante pe care nu le-am găsit recomandate niciunde. Și de la Biblioteca de inovație FFFF (București) am citit câteva cărți bune, dar împrumută doar 3 cărți pentru 2 săptămâni. Iar la capitolul cărți digitale gratuite găsești peste 54 000 de titluri la Biblioteca Gutenberg. Mai există și Bookster, prima bibliotecă privată din România, care are deja peste 37 000 de cititori, angajați din companii care prețuiesc lectura.
2. Fructifică timpii de așteptare
Evident că momentele mele preferate de citit sunt seara, când nu mai am nici un fel de întreruperi, însă pentru lecturile mele de non-ficțiune am realizat că pot ciupi și momente scurte. Sunt acei timpi de așteptare stând într-un mijloc de transport aerisit, înainte de întâlniri cu prieteni sau colaboratori, la doctor, la bancă etc. Pentru mine chit că sunt 5 minute de lectură, întotdeauna îmi aduc ceva nou de rumegat în minte, care altfel s-ar fi preocupat de mărunțișuri inutile. Am citit câteva cărți până acum doar așteptând prieteni sau colegi care întârziau 20-30 de minute câteodată și care m-au ținut departe de clocotirea interioară a nepunctualității lor.
3. Cumpărarea cărților nu e o scuză
Cum ziceam, poți împrumuta cărți bune chiar de la bibliotecă și partea bună e că poți lua 6 cărți deodată pentru 3 săptămâni. Sigur că nu pot aștepta să vină în circuitul de bibliotecă cărți încă netraduse în română. Așa că vânez cărțile super recomandate și ceva mai scumpe în zilele când sunt reduse în magazinele online de unde îmi cumpăr de obicei.
Însă am găsit și niște locuri unde îmi pot diversifica lecturile și am găsit de multe ori, pe neașteptate ceva interesant.
Am găsit cărți tipărite în ultimii ani (doar în limba engleză), răsfoind printre rafturile librăriei Antic Exlibiris din București, de unde mi-am luat cărți de științe, hobby, business și filosofie, cu 10-20 lei/ buc. Poți comanda și online, însă are farmec să răsfoiești cărți din atâtea domenii, mai ales dacă vrei să-ți stimulezi imaginația sau te-ai plictisit de același gen de lectură.
Am descărcat cărți digitale gratuit de pe Bookfi.net și Libgen.io însă am citit cam fără apetit pe laptop. În sine monitorul și undele beta emise de calculator îmi taie toată starea de timp suspendat de citit, deși unele cărți sunt minunate, de-a dreptul.
M-am abonat la Book Bub, de unde mi-a cumpărat câteodată săptămânal o carte digitală foarte bună, redusă doar în acea zi. (în general 2$/ buc). Poți chiar să îți faci o listă cu autori preferați și să primești notificări când cărțile lor sunt reduse substanțial. Cu BookBub, avantajul este că pot citi pe Kindle, cu care am avut o experiență mult mai bună. Asta pentru că monitorul are rezoluția unei cărți tipărite, am scăpat de undele beta, și am putut să îmi marchez și pasajele cele mai interesante și să am acolo toate notițele digitale, la o căutare distanță.
Cărțile netraduse încă în română mi le cumpăr de pe Amazon și surpriza pe care am aflat-o de la o prietenă din Canada este că dacă te uiți, de la același calculator la un produs care te interesează de mai multe ori pe o perioadă de 1-2 luni, două prețul va scădea, în general spre jumătate. (am probat și eu și a funcționat)
4. Explorează idei noi în locuri noi
Până la urmă de citit citim în special pentru a veni în contact cu noi idei sau lumi. Cu noua tehnologie, poți explora și mai ușor și de cele mai multe ori gratuit.
Video
De exemplu, mi-am luat adesea câte un expresso cu idei din urmărirea unor scurte filme precum cele de la School of Life, TED Talks, 3 Idei din cărțile citite de Ariel Constantinof, ASAP Science.
Audio
Am ascultat timp de o lună gratuit cărți actuale cu Audible de la Amazon, însă eu nu sunt o persoană auditivă, ci vizuală. Dacă tu poți asculta cărți audio în mers sau conducând mașina, merită să încerci. Prima lună este gratuit, așa că îi poți da o șansă.
Am încercat Blinkinst, un soi de aplicație unde poți citi cele mai importante idei din cărțile de non-ficțiune în porții mici pe care le poți parcurge în 15 minute sau asculta în 10 minute. Aplicația o poți testa gratuit timp de 3 zile, ca să îți faci o părere. Mie îmi place mai mult ideea de a explora cărți și idei noi într-un timp scurt, însă nu sunt nici pe departe așa încântată precum sunt unii dintre cunoscuții mei, care o folosesc.
Podcasturile pot fi excelente pentru blocurile de timp când trebuie să bifezi ceva plictisitor prin casă. Pentru mine, podcasturile sunt mult mai interesante decât cărțile audio pentru că “curg” mult mai natural prin interacține și poveștile spuse de cei care le-au trăit ei/ele înșiși/ înseși.
Am găsit idei excelente și povești interesante pe:
– Invisibilia: despre forțele invizibile care controlează comportamentul uman – idei, credințe, presupuneri și emoții (în engleză);
– Design Matters: interviuri excelente cu practicieni și gânditori creativi: autori, arhitecți, muzicieni etc;
– Pe bune: povești de viață oamenilor creativi, cu toate problemele, momentele de îndoială, fricile și bucuriile pe care le trăiesc atunci când fac în ce cred. Episodul meu preferat e cu Andra Matzal;
– Tim Ferris: cel mai urmărit podcast de business din iTunes. Are interviuri cu cei mai variați și interesanți lideri ai lumii, fie că sunt din sport, științe, cultură etc.
Tu cum îți faci timp pentru citit cărți? M-aș bucura să împărtășești într-un comentariu ca să explorez alte feluri de a mă ciocni cu idei bune.