Cum cele mai minunate întâlniri sunt cu oameni pasionați, am avut declickul să o invit pe Alexandra Turosu, consultant în creativitate și inovație să aștearnă un blog post interesant care să ne ducă și mai aproape de resursele noastre ascunse de creativitate. Îl poți citi mai jos!
Cei mai mulți dintre noi suntem speriați de faptul că nu putem fi creativi, ne este greu să avem idei originale, sau pur și simplu idei, să contribuim la un proces de creație. De aceea, privim creativitatea ca și un drept din naștere, pe care doar unii, cei mai norocoși, îl primesc. Aceasta era și opinia mea până acum câțiva ani. Însă mi-am schimbat radical părerea după mai mulți ani studiind și lucrând în domeniul creativității și al inovării.
Dacă se întâmplă să împarți și tu lumea între oameni creativi și necreativi, atunci primul lucru care îți stă în cale este tocmai lipsa încrederii în creativitatea ta.
Ce au în comun teama de șerpi cu teama de a nu reuși sau cu cea de a-ți exprima ideile și creativitatea? Este încrederea în propria capacitate de a avea rezultatele pe care ți le propui. Și această încredere stă la baza teoriei lui Albert Bandura, unul din cei mai importanți psihologi contemporani. El este inițiatorul teoriei „self-efficacy”, pe principiile căreia a tratat cele mai diverse fobii ale pacienților săi, uneori în doar câteva zile. Teoria sa explică cum oamenii percep și interpretează propria existență din semnalele pozitive sau negative din exterior. Succesele și eșecurile sunt strâns legate de felul în care oamenii învață să se vadă pe ei înșiși și să perceapă relațiile cu alte persoane. Iar partea bună este că încrederea în propriile abilități de a reuși ce îți propui (baza conceputului de „self-efficacy”) este că se poate învața și nu este ceva cu care te naști. Cartea lui Albert Bandura, „Self efficacy in changing societies”, o poți descărca gratuit aici.
Acest „self-efficacy” se aplică și în cazul creativității. Cu alte cuvinte putem „da volumul” mai tare la propria creativitate începând întocmai cu încrederea că putem fi mai creativi și cu mintea deschisă. Iar asta se întâmplă când depășim zona comodă a normelor și intrăm în zona curiozității, a întrebărilor și perceperii lumii cu mintea unui copil care încearcă să descopere universul. În lumea adulților și organizațiilor care nu au încredere în propria creativitate, 5 ingrediente magice pot aduce schimbări spectaculoase: spațiu, timp, timp, încredere și umor. Urmărește această prezentare video a lui John Cleese despre creativitatea în management, unde punctează cu umor cum putem deveni mai creativi în munca noastră, indiferent de domeniu.
Orice om are mari resurse creative în interiorul său. Dacă ale tale sunt solidificate în adâncurile tale, readu-le la suprafață cu o minte deschisă și încrederea că poți fi mult mai creativ(ă) decât îți dai voie în prezent!
Alexandra Turosu lucrează în proiecte în care stimulează creativitatea și inovarea echipelor, aducând energie și încredere acestora. Și o face cu plăcere, din 2011, ca și consultant în cadrul ICG Integrated Consulting Group, un grup central european prezent în România.