Studii din anii ‘80 demonstrează că
textul este de 60 000 de ori mai încet procesat decât imaginile
(vezi acest studiu),
iar 90% din informații transmise creierului sunt vizuale.
Cu toate astea ne ambiționăm să nu ținem seama de asta
în educația noastră și să considerăm că este jenant
să ne exprimăm prin desen.
Așadar, dacă lucrezi într-o companie într-o poziție decizională, poți stimula asta în rândul angajaților. Dacă ești un angajat, poți începe fără să aștepți o schimbare de la superiorii tăi. Știu ce gândești acum. Probabil îți spui că nu poți să desenezi și nici nu ai de gând să începi chiar la birou, pentru că ai renunțat să desenezi de pe vremea când erai în școala primară. Și nu ai chef să te faci, eventual de râs față de colegii tăi perfecționiști. Ok. Cred că pot să înțeleg cumva asta. Dar atunci apucă-te acasă sau într-o cafenea în timp ce îți aștepți cafeaua. Apucă-te să desenezi niște forme simple ale unor obiecte care te înconjoară. Sau tipărește și încearcă exercițiul 30 de cercuri, folosit de Tim Brown. Sau descarcă aplicația Paper a celor de la Fifty Three care este folosită în companii. Sau, dacă ești prea analitic(ă), poți citi cărțile On the back of the Napkin (de Dan Roam) sau Doodle Revolution (de Sunny Brown) sau poți arunca un ochi pe articolul meu anterior cu surse de inspirație despre cum să te reapuci să desenezi.
Dacă ai curaj, eu zic că poți să începi să desenezi direct pentru un context de lucru prezentat mai jos. Eu sunt de peste 12 ani coordonator de proiecte (culturale) și acum 4 ani am realizat impactul desenului în explicarea unui proiect sau în ilustrarea unei probleme. Și iată mai jos în ce contexte am folosit desenul:
1. Storyboard pentru proiecte
Pentru a înțelege mult mai bine ce vrei să obții printr-un proiect și pentru a-l face mai ușor de înțeles de către ceilalți.
Storyboardul este un instrument excelent pentru a vedea ca un întreg proiectul tău, folosind o combinație de text și imagine care comunică mai repede și mai bine decât o face un simplu text.
© Trăiește creativ (Minodora Cerin)
Desen preluat din Ghidul cultivatorului de visuri
2. Harta mentală (mindmap)
Poți face o hartă mentală (mindmap), care este excelentă pentru o mulțime de contexte.
Harta mentală (mindmap) este genul de instrument care te ajută să îți structurezi informația. O hartă mentală te ajută să vezi acele aspecte foarte importante, fără să intri în desișul detaliilor. Te ajută să analizezi și să-ți amintești mai bine lucrurile relevante și să aduci completări, pe măsură ce descoperi alte lucruri noi. Poți folosi harta mentală și pentru o problemă/provocare, un concept creativ pentru lansarea proiectului, o hartă a riscurilor ce ți-ar putea pune în dificultate proiectul etc.
Ține cont că o hartă mentală are central subiectul principal, după care adaugi ramificații cu alte elemente, la care poți face o serie de alte ramificații. Într-o hartă mentală desenul se împrietenește cu textul, iar dacă adaugi și culoare, sublinieri sau mărimi variate de text, atunci ți se va întipări în minte mult mai bine, iar ceilalți vor reține mai ușor ce ai de zis.
© Trăiește creativ (Minodora Cerin)
Desen preluat din Ghidul cultivatorului de visuri
3. Ședința în imagini
Cu toții știm că întâlnirile cu multe persoane pot fi ca niște căpușe. Sug energia din noi și apoi aproape uităm tot ce s-a discutat. Notițele vizuale pot ajuta mult. Știu că este nevoie de abilități mai avansate, dar merită ca cineva din echipă să urmeze un curs de facilitare grafică, căci îmi imaginez că este nesustenabil să contractezi mereu niște facilitatori grafici profesioniști. Pentru evenimente precum conferințele sau ședințe de strategie acești profesioniști au valoarea lor indiscutabilă. În România am văzut că deja sunt ceva facilitatori grafici care fac asta pentru companii. Eu l-am văzut în acțiune doar pe Paul Dumitru, fondatorul Picturise, prima companie de vizualizare din România. Însă, scotocind pe net, am mai descoperit-o și pe Andreea Buzec sau Bianca Găinuș și facilitatorii grafici ai Fundației Parteneri pentru Dezvoltare Locală.
© Paul Dumitru
4. Strategia companiei în imagini
Un desen poate explica strategia unei companii. Iar cu asta se ocupă Patti Dobrowolski care a desenat strategiile unora dintre cele mai mari corporații. Din experiența ei de consultant, doar 40% dintre angajați înțeleg strategia companiei când este formulată în scris și prezentată verbal. Comparativ cu 96%, când strategia a fost desenată.
© Pro Meet
Sunt sigură că este un drum mult mai scurt de la „nu am nici cel mai mic talent să desenez ” la „hei, chiar nu-mi imaginam că poate fi așa ușor să desenez ”. Citește articolul meu anterior: Orice profesie ai avea, reapucă-te să desenezi ca și cum ai învăța o limbă străină