Dacă lucrezi în orice fel de proiecte și ai avut senzația că rezultatele au fost monocrome, atunci ți-ar prinde bine ceva culoare cu abordarea gândirii de tip design (design thinking).

De astăzi (15 aprilie), ai și șansa să urmezi un curs gratuit online de Design Thinking, susținut de profesori de la Macromedia University of Applied Sciences din Munchen. Cursul durează 4 săptămâni și se poate înscrie oricine este interesat să facă proiecte care au ‘culoare’ și ‘sevă’. Și aici nu mă refer la proiecte în agricultură, ci proiecte de orice soi inimaginabil, de la cele mici personale la cele sociale, tehnologice, culturale sau arhitecturale.

creativity carrotsNu e nevoie de nici o pregătire specială ca să urmezi cursul, ci doar să vrei să afli și să creezi proiecte care să aibă valoare și să fie creative. Ca efort, e nevoie să aloci aproximativ 5 ore pe săptămână (incluzând urmărirea prezentărilor video și a studiului individual). Cred că și întârziații se pot înscrie și recupera pe parcurs.

(actualizare 2 mai 2015: Cursul prezentat s-a dovedit insuficient de aplicat și interesant, însă întâmplarea face că am descoperit, între timp, un curs online gratuit excelent, care e pe gustul meu – Prototyping interaction)

Dacă nu ai auzit de design thinking, sigur ai auzit de management de proiect! Ei bine, amândouă sunt 2 moduri de a aborda proiecte. Doar că, managerul de proiect e mai degrabă o specie cerebrală, cu pix și ‘pantofi curați’ iar gânditorul de design (design thinkerul) e cu ‘cizme de cauciuc’ și ‘mănuși de lucru’, curios să ‘atingă’ lucrurile, să înțeleagă mai bine de ce și pentru cine urmează să facă proiectul.

Nici vorbă de pus managementul de proiect în cutia cu amintiri! Gândirea de tip design (design thinking) doar aduce piesele firești, umane acolo unde managementul de proiect a uitat, pe alocuri, să o facă.

Dacă ar fi să asociez cu ceva gândirea de tip design (design thinking), ar fi citatul lui Einstein: “Dacă aș avea 1 oră pentru a rezolva o problemă, aș petrece 55 de minute gândindu-mă la problemă și 5 minute la soluții”

Dacă ar fi să asociez managementul de proiect, aș vedea răsturnată regula lui Eintein, adică 55 de minute pentru soluții și 5 minute pentru gândirea problemei. Sau cel puțin așa asociez eu managementul de proiect pe care l-am văzut eu aplicat în România.

Iată, la nivel de etape diferența între management de proiect și gândirea de tip design (design thinking)

Design thinking

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Management de proiect

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dacă ți-am stârnit curiozitatea și te-ai hotărât să te înscrii, ne vedem online, ca și colegi de curs.

Dă mai departe: