Visarea în timpul nopții e la fel de importantă ca visarea în timpul zilei. Doar că ultima îți poate schimba orele, săptămânile sau anii. Așadar, creativ(ă) sau necreativ(ă), îți propun un exercițiu pe care l-am numit ‘dușul zilnic cu idei’ și pe care îl pun în aplicare începând de astăzi. După acest duș, cu câte 10 idei notate zilnic, voi avea 300 de idei în 30 de zile.

Poate părea enorm, dar stai liniștit(ă), căci doar câteva dintre ele vor fi deosebite. Dacă tot ai dat cheie zilei care se numește azi, mai bine pui deoparte puțin capital intelectual. Dacă bani nu reușești să pui deoparte, măcar pune idei deoparte, pe care să le fructifici mai târziu.

Dusul cu idei

Cum să faci dușul cu idei:
1.
În loc de săpun și apă, ai doar nevoie de un creion și o agendă sau de un telefon și degetele de o mână. Eu prefer agenda și creionul, că îmi permit să și mâzgălesc. Dacă se întâmplă să te ia cu idei în locuri nepotrivite, atunci folosește-ți telefonul. Eu folosesc o aplicație foarte bună de la Google, care se numește Keep, însă pentru altfel de notițe mai seci, la care țin mai puțin. Partea bună cu Keep e că îți poți nota și pe telefon și pe calculator și se sincronizează singure datele.

2. Dușul cu idei îl poți face oriunde te simți comfortabil: în drum spre lucru, în pauzele de cafea, alergând, în cabina de duș sau oriunde poți să-ți ‘auzi’ propriile gânduri.

3. Nu există idei proaste! Orice idee slabă face un fel de cărare pentru alte idei mai bune. De prea multe ori drumul spre perfecțiune duce la amânare. Așa că bucură-te de imperfecțiuni și continuă dușul. Nu contează calitatea, ci cantitatea. Chiar dacă o să iasă niște idei forțate sau amuzante, important e să le scoți la suprafață. Vorba lui Linus Pauling, un mare chimist, premiat cu Nobel.

“Cea mai bună cale să ajungi la o idee bună este să ai cât mai multe idei”.

4. Fii parolist(ă)! Dacă te apuci de exercițiu, fă-l 30 de zile, nu 29, nu 9. Ca să aduci un obicei nou, îți trebuie minimum 21 de zile. Ca să te ții de treabă, nu veni cu scuze că faci exercițiul doar în weekend sau doar în timpul săptămânii. Eu, personal, mi-am ‘blocat’ 30 de minute în Google Calendar, timp de 30 de zile. Eu, una, mi-am propus să nu petrec mai mult de 30 de minute, zilnic, făcând exercițiul.

Sincer, între a consuma timp fără rezultate, online, e mai stimulant să generezi propriile idei, în loc să consumi zilnic doar pe ale altora. Dacă ești în ‘tunel’ și chiar nu ai idei, poți să începi să strângi o găleată de idei ale altora, pe care să te inspire să îți vină, în timp, propriile tale idei.

Dacă ești prea obosit(ă) și ai un vid în minte după ce îți termini obligațiile lumești zilnice, atunci notează măcar ce te enervează. Într-o zi senină, o să poți să vii cu idei bune sau nebune, serioase sau amuzante, care să fie începutul dușului tău zilnic cu idei.

Fie că recunoști, fie nu, dar cam aceleași idei circulă pe aceleași străduțe în capul tău. Iar un duș cu idei îți va a duce câteva picături de idei deștepte sau speciale care, sunt sigură că îți vor aduce ‘prospețime’ în proiectele tale sau alte altora, pentru care ești plătit sau voluntariezi.

Dă mai departe: