Fie că îți folosești zilnic degetele lucrând cu pensule, taste de calculator sau cu pământ, cert este că ai creativitate. Chiar dacă tu crezi că îți lipsește cu desăvârșire.

Eu, personal văd creativitatea ca pe o nucă. Dacă ai instrumentul potrivit, poți să-i spargi coaja dură și să ajungi la miez.

Nuci creativitate

Graham Wallas, un psiholog englez spunea, încă de acum 90 de ani că poți genera și da viață ideilor creative urmând aceste 4 etape ale creativității. Acestea au fost prezentate în cartea sa The Art of Thought (Arta gândirii), în 1926 și sunt:

1. Pregătirea

2. Incubarea

3. Iluminarea

4. Verificarea


1. Pregătirea

 

Înainte de toate, creativitatea începe cu o provocare sau o problemă pentru care vrei să găsești soluții. Și pentru asta ai nevoie să îți pui întrebări bune, prin care să înțelegi mai bine contextul și să culegi informații. Wallas include în această etapă, pe lângă partea de documentare și căutări și crearea unui plan.

2. Incubarea

Partea interesantă în această etapă este că, după tot efortul depus în partea de pregătire, acum trebui să nu mai faci nici un efort conștient asupra provocării tale. Lași incoștientul să lucreze și să facă analogii. Fie te relaxezi, fie poți lucra conștient la alte provocări. Wallas spune că a 2-a variantă te face să economisești timp și este varianta cea mai bună.

Cercetătoarea Lia Kvavilashvili are un studiu interesant despre procesul de incubare. Ea spune că “mare parte din informația cu care ne întâlnim zilnic, activează anumite reprezentări în mintea noastră. Dacă treci pe lângă lângă un magazin de pește, nu doar conceptul de pește poate fi activat, ci și o sumedenie de lucruri care au legătură cu peștii. Acestea pot sta active în minte pentru o perioadă de timp, pentru câteva ore sau poate chiar câteva zile. Mai târziu, alte lucruri din mediul tău pot declanșa aceste concepte deja active, care îți dau senzația că vin din senin“.

Despre cum poți pregăti mintea pentru idei creative, poți citi și articolul despre cum să îți vină idei din senin.

3. Iluminarea

Este acel momentul de evrika, în care îți vine ideea creativă, adică o idee nouă și utilă, care este, de cele mai multe ori, elegantă, simplă și neașteptată. Momentele de iluminare sunt, așadar pregătite de etapele anterioare și nu vin ca o muză, într-o minte nepregătită.

Wallas spune: “Dacă definim etapa iluminării ca pe eruperea instantanee a unei idei, este evident că nu o putem influența printr-un efort de voință. […] Ideea iluminatoare și potrivirea elementelor inițiale este punctul culminant al unor asocieri succesive și conexiuni, care ar fi putut să dureze un timp apreciabil și care au fost probabil precedate de o serie de tentative nereușite. Seriile de asocieri eșuate pot să dureze de la câteva secunde până la câteva ore.“

4. Verificarea

În această ultimă etapă este momentul să scoți ideea în lume și să vezi dacă ea este valoroasă și rezolvă problema de la care ai plecat inițial. Căci, până la urmă “creativitatea înseamnă să materializezi idei noi și imaginative. Creativitatea implică 2 procese: gândire și apoi realizare. Dacă ai idei și nu pui în practică, atunci ești doar cu imaginație, nu ești creativ.” Linda Naiman

Dacă, de obicei sari peste primul pas (pregătirea) și ultimul pas (verificarea), atunci se numește creativitate pe 3 cărări și este cel mult un exercițiu de imaginație. Eu, personal, mai merg și pe 3 cărări pentru plăcerea drumului.

Însă etapele creativității lui Wallas îmi plac pentru că sunt organice și pentru că poți să lucrezi la mai multe provocări în același timp. În timp ce parcurgi un articol poți să aduni informații pentru o provocare creativă, să incubezi o problemă nouă și chiar să-ți verifici concluziile pentru o a patra provocare.

Dă mai departe: