Lunea asta (3 martie 2015), am fost la un eveniment foarte interesant despre creativitate la Cafeneaua Complexității din București, unde invitată a fost o practiciană și o teoreticiană italiană, pe numele ei, Annamaria Testa.

annamaria testaFoto:Annamaria Testa

A fost ca și cum aș fi băut un suc de portocale proaspăt făcut, în locul unui suc conservat și îmbuteliat care te minte că este natural. A fost, de departe cel mai bun ‘suc’ pe care l-am băut la capitolul creativitate și procesul creativ pe viu, și nu online. Sigur că invitata Annamaria Testa, o profesoară în domeniul creativității din Italia a dat întregul gust al sucului, fără să-l pună într-un pahar de plastic, nici într-unul de cristal.

Annamaria Testa lucrează cu creativitatea de 40 de ani și ce mi s-a părut foarte interesant e însăși parcursul ei, de a lucra creativ în linia întâi, într-o agenție de publicitate și ulterior teoretic în domeniul creativității, când îi s-a cerut să țină un curs la Universitatea de la Roma.

Un singur lucru relevant ți-l împărtășesc, care te poate ajuta practic. E vorba de pașii vitali ca să faci lucruri creative (sau etapele creativității), care constau în:

 • pregătire
  (aflarea informațiilor importante despre problemă. Ea povestea că adeseori, clienții agenției de publicitate în care  lucra au o manieră diferită de a expune situații și că întotdeauna căuta să afle care este cu adevărat problema, pe care clienții nu reușeau să o expună bine)
 • incubare
  (punerea la incubator a diverselor informații și crearea de conexiuni între piesele importante)
 • iluminare
  (momentul de evrika, în care îți vine ideea creativă, adică o idee nouă și utilă, care este, de cele mai multe ori, elegantă, simplă și neașteptată)
 • testare
  (etapa în care probezi ideea și vezi dacă ea rezolvă problema de la care ai plecat inițial)

Greșeala tuturor începătorilor este că sunt grăbiți și vor să sară mereu peste primul pas, acela de pregătire, adică pasul în care află mai multe date despre problemă și ultimul pas, acela de a testa. Superficialitatea asta duce de fapt la o soluții de care nimeni nu are, cu adevărat nevoie. Asta mi-a amintit de un citat al lui Einstein, care spunea, că, dacă ar avea o oră la dispoziție pentru a rezolva o problemă, ar petrece 55 de minute pentru a se gândi la problemă și 5 minute la soluții.

O sumedie de resurse despre creativitate, la care Annamaria Testa a lucrat mulți ani, pe site-ul Nouvo e utile, care are peste 500 de articole și referințe. E drept că toate acestea sunt în mare parte în italiană, pe care nu o vorbesc, însă sunt piste foarte interesante, care, cu un dicționar online alături pot fi descoperite lucruri pe care le-aș găsi mult mai disipate în online.

Pentru cei care vor să dea de gustul întâlnirilor de la Cafeneaua Complexității, e bine de știut că nu este nevoie de o confirmare prealabilă și poți veni direct, la sediul din zona Izvorul rece, pe str. Lunei, nr 5, la sediul Mind Evolution Society. Întâlnirile sunt în fiecare zi de luni și sunt înregistrate video și le găsești inclusiv pe Youtube.

Dă mai departe: