Și creativitatea ta a hibernat iarna asta?

Oricât m-am expus iarna asta la:

cărți bune,

ieșiri cu oameni interesanți,

proiecte stimulante,

nu am reușit să lucrez cu ‘tresărirea’ de primavară – vară.
Trebuie să recunosc că primăvara este anotimpul meu preferat, iar înflorirea pomilor e intrarea mea în sezonul de inspirație.

Atunci, de ce nu o listă cu lucruri interesante pe care le poate face oricine pentru a-și tăia o felie cât mai mare de creativitate primăvara asta.

1. Uită-te la lucrurile obișnuite cu alți ochi
Primăvara e o ocazie bună să vezi lucruri vechi într-o nouă perspectivă. După ce te simți că bateriile ți s-au încărcat după expunerea la soare, frunze, flori și ciripit de păsări,  scoate-ți ‘lentilele gri’ și pune o pereche de ‘lentilele colorate’. Adică ‘privește’ lucruri sau situații care te preocupă cu alți ochi. Imaginează-ți că persoana-campioană în descarcarea energiei tale este o căpușă, un tunel sau o soia modificată genetic și crează un scenariu imaginativ.

2. Plantează cu mâinile tale niște semințe de flori/ de ierburi aromatice/orice. Apoi udă-le și bucură-te de creșterea lor. Eu am făcut asta abia acum 3 ani și am învățat ce nu reușeam nici din cărți, nici din sfaturile altora: să am răbdare cu mine și să nu mai vreau să fiu o roșie crescută în vată, grăbită să ajungă la supermarket.

3. Fotografiază ce te inspiră. Poate fi orice în drumul tău, de la o omidă la o excursie specială pe care o poți face cu prietenii sau chiar cu o comunitate foto, cum este cea din jurul Asociației Bucureștiul meu drag din București. Dacă vrei să ieși și mai mult din ‘coaja’ de observator, combină lucruri neobișnuite și fotografiază-le.

Dacă te inspiră fructele și legumele de primăvară, uite aici o mică sursă de – cursul online gratuit Styling Food for Instagram: Creating Collages

legume primavara

 

4. Exprimă-ți (ne)mulțumirea într-un mod diferit
Lasă un mesaj colegilor sau vecinilor care te nemulțumesc într-un alt format și cu un alt text decât o fac toți ceilalți. Fie că lași o felicitare în cutiile poștale, fie decupezi un carton și scrii. Inspirație poți găsi și parcurgând un mic curs interesant pe platforma Skillshare – The Art of the Story: Creating Visual Narratives. Cursul e gratuit și are o durată foarte scurtă (sub o oră de parcurs, ca material video)45.idei noi de primavaracredit foto: Designspiration

5. Mânâncă ceva într-un mod diferit. Mâncarea a devenit, adeseori, un automatism. Când te relaxezi la sfârșit de săptămână, transformă un mic dejun, un prânz sau o cină într-o experiență diferită. Asta înseamnă orice îți vine în minte, însă să fie propria ta idee. Inspirație poți găsi de la alții care au regândit ce mănâncă sau felul în care mănâncă, în cadrul cursului de Creative problem solving, secțiunea Eat something different

mancare cu creativitate

6. Mergi în natură, fie că este parc sau într-o excursie în pădure și închide-ți accesul la internet pe telefon. Urcă, coboară, mergi cu bicicleta și oprește-te să admiri un copac, o floare, insecte sau păsări. Toate astea fac parte din programul nostru ancestral de milioane de ani.

7. Fă ceva diferit
Gândește-te singur(ă) ce te-ar scoate din tiparul lunilor scurse și vino cu idei. Anul asta am experimentat ‘pictarea’ unor pietre mari cu mușchi de pădure. Pe site-ul Pipa Păcii găsești rețeta cum poți faci singur asta.

pereti cu muschi de padure

Credit foto: Anna Garforth

 

Tu ce altceva ai face care să te scoată din astenia de primăvară?

Dă mai departe: