Dacă nu îți place să lucrezi pentru ce ești plătit(ă), cel mai probabil ești angajat(ă) la SC Epuizare fără sens SRL. La interviu parcă se numeau SC Proiecte minunate SRL. Însă, e posibil să-și fi făcut o operație de brand, și erai cu capul pe birou muncind peste program, când ai ratat această știre importantă.
Munca in zadar

În caz că ai tot capul tulbure de muncă, uite 3 indicii că muncești la cooperativa ‘munca în zadar’:

 1. Te bâlbâi dacă ești întrebat, la o bere, care sunt misiunea și valorile companiei
  Asta nu înseamnă că ai o memorie slabă, ci că nu lucrezi într-o organizație care să aibă sens și direcție. Dacă era o astfel de organizație, liderii ei ar fi făcut orice să îți imprime misiunea și valorile ei. Așadar, fie lucrezi într-o companie care nu are misiune, fie are una, dar este mahmură și are ochelari de soare cu lentile negre.
  Să ne înțelegem, a face bani nu este o misiune, ci un obiectiv. O misiune e ce vrei să oferi altora, nu ție însuți, în timp ce câștigi bani, la schimb. Unele organizații fac chiar o ilustrare a strategiei, care e înțeleasă în procent de 96%, dacă e desenată, față de 40%, dacă e scrisă. Citește articolul meu despre ilustrarea strategică, dacă vrei să afli mai multe.
 2. Greșeala este asociată cu flăcările dragonului-șef nemulțumit
  Nu mă refer la greșeli precum vărsarea unei cafele fierbinți pe clientul cel mai important al firmei sau uitarea ușii de avion deschise la decolare. Mă refer la faptul că organizațiile consideră că este cel mai eficient să lase planificarea unui proiect în mintea și pixul celor puțini și aleși, iar restul doar urmează pașii planificați. Însă această abordare a dat-o în bară de prea multe ori și a dus la greșeli plătite scump, la final. Vorba lui David Kelley, fondatorul companiei IDEO, “încercările și erorile conștientizate sunt de preferat unei planificări riguroase de intelecte ireproșabile”. Proiectele IDEO sunt atât de admirate pentru că nu sunt scrise din pix, ci schițate și probate pe viu. Iar greșelile sunt permise în mod expres, pentru că din ele se învață și se nasc alte idei și alte posibilități. În alte cuvinte, proiectele au un curs mult mai viu decât în management de proiect și iau în calcul că incertitudinea nu se rezolvă cu niște calcule matematice, ci greșind la scară mică la început, nu răsunător, la sfârșit.design thinking
  Procesul de lucru la un proiect nou, pe tipologia ‘design thinking’
  O cultură organizațională ‘zero greșeli’ = o cultură ‘zero inovație’
 3. Cei care muncesc peste program sunt admirați de șef
  Obsesia pentru muncă nu doar este inutilă, ci și toxică. Când stai multe ore peste program, pe termen lung, înseamnă că te epuizezi pentru niște proiecte care nu stârnesc admirația. În plus, dacă muncești prea mult, nu mai ai mintea limpede să gândești cum să abordezi problemele deștept. În egală măsură, vinovăția că nu muncești la fel de mult ca alții care se sacrifică până noaptea târziu e otravă curată pentru motivația echipei și în final, și pentru proiectele la care lucrezi împreună cu colegi care au același statut ca tine. Eu personal, nu știu pe nimeni care muncește mult care să aibă rezultate admirabile. Cei care fac lucruri wow, sunt cei care nu sunt sclavii orelor, ci cei obsedați să aibă soluții deștepte.

Tu cum ai aflat, până acum, că ai lucrat la SC Epuizare fără sens SRL?


 

Dă mai departe: