Pun pariu că nu ți-ai imaginat niciodată o ‘fabrică’ unde să lucreze creatori de lucruri și idei, în loc de muncitori!
NOD makerspace Bucuresti

Din 2 aprilie 2015, acest soi de ‘fabrică’ există, pe viu, la București, într-o fostă fabrică de bumbac. Se numește NOD maker space și e un spațiu de lucru pentru cei puși pe fapte și  echipamente dintre cele mai diverse (peste 50), de la șurubelnițe la imprimante 3 D, la mașini de cusut sau strung și aparat de sudură. Spațiul e deschis în apropierea staţiei de metrou Timpuri Noi și are 650 de metri pătraţi, unde au loc să lucreze maximum 100 de ‘făcători’, atât în spațiu deschis, colaborativ, cât și în spații tip birou de lucru.

46.Nod makerspace 1

Pe baza unui abonament lunar sau cu acces limitat (gen 5 zile), oricine își poate crea fizic obiecte, de la bluze până la mobilă sau suveniruri. Costurile variază de la 40 € la 220 €.

Eu nu sunt creatoare de obiecte, dar NOD maker space mi se pare că poate avea ‘sevă’ faină dacă va avea deschidere spre ne-creatori de lucruri fizice care au nevoie de creativi practici ca să dea o altă valoare proiectelor lor.

De exemplu:
1. Întreprinzători pot să inoveze, dând în lucru machete și prototipuri ca să testeze idei noi, pe principiul Design thinking. Pentru cei care nu știu cu ce este și initiaza sau lucreaza in orice fel de proiecte, îi recomand să urmeze un curs online gratuit de design thinking, care începe săptămâna viitoare (pe 15 aprilie 2015)

2. Companiile ar putea renunța să mai cumpere obiecte promoționale banale și să dea creativilor locali din NOD să conceapă niște obiecte deosebite și imaginative care să ‘vorbească’ altfel despre companie decât o fac pixurile inscripționate

46.Nod makerspace 2

Sigur că inițiatorii NOD maker space nu au ‘inventat apa caldă’, nici tricoul din bumbac, ci se înscriu într-un curent global, numit maker revolution, însă pentru mine, câștigul este că, deși mă uit la aparatul de sudură ca la un simulator de zbor, acum pot spune că am găsit o comunitate interesantă care poate lucra pentru proiecte sau secțiuni din proiectele în care sunt implicată sau pe care le inițiez eu singură.

Cert este că schimbarea nu vine din tastatură, nici de la linia Avicola de ‘dezasamblare’ a puilor, ci din idei și folosirea degetelor pentru aplicarea lor.

Dă mai departe: