La mine se aude coloana sonoră a Crăciunului și cumva, pe lângă colinde, crește sub ochii mei și cozonacul cu obiectivele anuale pentru 2016. Dar anul asta mă abat puțin de la rețeta din anii trecuți.

obiective anuale

Ideea de a-ți proiecta lucruri importante pe care să le faci în decursul unui an e o treabă deșteaptă, însă doar 8% dintre cei care își stabilesc obiectivele anuale și le îndeplinesc. Asta spune un studiu făcut de Universitatea Scranton, publicat în Journal of Clinical Psychology.

Acum mă întreb și eu de ce doar 8% reușesc și 92% o zbârcesc. O fi de la motivație, de la obiective prea multe sau de uitarea lor pe parcursul anului? O fi de la ceilalți care vin să te “aspire” în proiectele lor sau eventual, de la oboseala de după obligațiile de muncă, care fâsâie balonul fragil al propriilor idealuri? La mine a fost un mix din primele 3.

Anul asta, însă, îmi propun doar 2 obiective cu adevărat importante, însă puse sub formă de întrebări, la care presar și niște fantezie .
Unul dintre obiectivele mele pentru 2016 este să lansez Ghidul plantatorului de visuri, un caiet de lucru care m-a ținut departe de scris articole pe blog în ultimele luni

și pe care îl voi reformula cu:

“N-ar fi de-a dreptul încântător să tipăresc Ghidul înainte să înflorească forziția?“
(floarea aceea galbenă care înflorește prima, înaintea pomilor, primăvara)

66.Forzitia

Nu am fost niciodată prietenă cu verbele la imperativ. ”Treci la tablă”, “Străduiește-te și mai mult” sau alte imperative de genul asta cred că strică feng shui-ul personal. Și cred că și obiectivele personale le strică căci și ele sunt tot un fel de imperative, chiar dacă le scrii cu niște cuvinte “reci“ și la timpul conjunctiv: “să realizez”, “să îndeplinesc”, “să obțin”.

În plus, am să îmi depășesc antipatia față de bife și am să îmi țin un calendar în care voi marca zilele în care am lucrat la obiectivele lunare, doar că este desenat de mine, ca să simt că îmi aparține. Chiar dacă e format A4, l-am gândit să îl pliez în 3 și să stea mereu în agenda mea. Dacă vrei să-l folosești și tu pentru obiective zilnice, descărcă gratuit calendarul pentru ianuarie 2016.

Eu îl voi folosi pentru 3 obiective zilnice, și anume:
– să citesc cărți minimum jumătate de oră pe zi
– să ilustrez câte o idee pe zi din exercițiul meu, dușul cu idei
– să nu intru pe rețele sociale înainte de ora 12.00 (e un obiectiv negativ, dar cred că e sănătos :))
Pentru obiectivele mele anuale, îmi voi ține evidența în google calendar, căci acolo nu sunt tocmai activități repetitive.

calendar desenat Ianuarie 2016

Sigur că abordarea mea nu va ține de cald motivației intrinseci, dar mi-am propus să explorez dacă stabilirea unor obiective mai puține, cu semnul întrebării și cu ancore emoționale va funcționa pentru mine. Te anunț peste un an dacă a dat roade :)) Și revin în curând cu un articol despre motivație care te va pune pe gânduri, în caz că nu ai citit Drive, cartea lui Daniel Pink.

Dă mai departe: