Din cele peste 100 de exerciții încercate de-a lungul timpului, inspirate de practicile lui Einstein sau Da Vinci sau răsfoind prin cărți precum:

– Jocurile minții. Manualul creativității în afaceri – Michael Michalko

The Creative Habit: Learn It and Use It for Life – Twyla Tharp

– Caffeine for the Creative Mind: 250 Exercises To Wake Up Your Brain sau

până la urmă, cele 4 principale instrumente care mă ajută, indirect, să ajung la idei creative și în proiectele mele profesionale, dar și în provocările mele cotidiene sunt:

1. Jurnalul

După ce am auzit de vreo 3-4 ori despre valoarea jurnalului și l-am minimizat de fiecare dată, am fost finalmente convinsă de Teresa Amabile, director de cercetare la Harvard Business School. Am început să scriu 2-3 minute zilnic ceea ce părea un jurnal personal și a ajuns să fie unul combinat, în care scriu și despre aspecte profesionale. Deși în ultima vreme scriu 1-2 ori pe săptămână în jurnal, de departe este instrumentul care m-a ajutat cel mai mult în creativitate pentru că mi-a adus și claritate, detașare față de probleme și m-a stimulat finalmente să creez lucruri mult mai optimiste, precum idei creative, exerciții de umor și multe altele.

• Discursul Teresei Amabile care m-a convins să încerc să țin un jurnal (combinat, personal și profesional) => video – Track Your Small Wins to Motivate Big Accomplishments.

• Am scris chiar și un articol ceva mai explicit despre jurnalele de lucru și sucurile creativității.

 

2. Tehnica pomodoro

Am descoperit că atunci când lucrez câteva ore fără pauze mă extenuez mai repede. Iar asta are finalmente impact asupra ce realizez până la finalul zilei. Așa că, de multe ori îmi pun un cronomentru pe telefon care sună după 40 – 50 de minute intense de lucru și mă anunță că pot face o pauză scurtă în care mănânc o felie de măr sau sun pe cineva drag (orice e un stimul pozitiv).

Am învățat asta în cadrul cursului online Learning How to Learn de la Barbara Oakley.

Credit foto: echipa Arhidot Design (București)

 

3. Desenat

 

Fără a avea vreun talent, desenatul este una dintre acele descoperiri pe care le-am făcut care îmi dă o stare extraordinară, fără să vreau să vreau să devin mai bună la desen. Folosesc desenul cel mai mult în proiecte la care lucrez, în special ca storyboard, un instrument în care îmi imaginez pașii pe care îi parcurge cineva care folosește soluția propusă de mine prin proiect. Într-o vreme am și desenat câteva idei desprinse din cărțile citite și am realizat că acele idei au fost mult mai puternice și de lungă durată față de cele notate în stilul clasic, prin pasaje transcrise pe hârtie sau fotografiate.

© Minodora Cerin, storyboard ilustrat în Ghidul cultivatorului de visuri 


4. Liste

Deși capitoul liste este foarte controversat, m-am decis să îi dau o șansă și să îmi fac singură o părere despre valoarea lor. După ce am citit Arta listelor, de Dominique Loreau, am găsit inspirație și mai mult să văd anumite lucruri banale din viața de zi cu zi în colecții de lucruri care să-mi dea o măsură a ceea ce a avut o amprentă asupra mea. Așa am ajuns să fac liste cu cărți citite, întrebări la care nu găsesc răspunsuri, filmele vizionate, locuri vizitate, lucruri mici și încântătoare trăite și chiar și colaborări care mi-au fost propuse.

Dă mai departe: