După 4 ani de citit și aplicat creativitatea acasă și în proiectele mele profesionale, am realizat că, de fapt, creativitatea înseamnă cunoaștere de sine, curaj, gândire critică, joacă combinatorie și dorința de a aduce schimbări în bine. Iar lista de mai jos este lista cu ispirație să fiu mai curajoasă, mai jucăușă, mai colaborativă și mai practică în schimbările pe care vreau să le aduc.

=> Câteva locuri de unde împrumut și cumpăr cărți, descoperite în ultimii ani (articol)

How to Get Ideas – Jack Foster

Deși am evitat într-adins creativitatea celor din lumea (artificială, adeseori a) publicității, mă bucur că am ajuns încă o dată să-mi zic că îmi place când  mă înșel. Cartea asta este genul pe care o căutam de ani de zile pentru că este amuzantă și aplicabilă pentru oricine vrea să iasă din rotița de hamster a ideilor puține și perfecte.  

Arta subtilă a nepăsării – Mark Manson

Deși am fost abonată, la un moment dat, la blogul lui Mark Manson o vreme nu prea îmi venea să cumpăr cartea asta cu înțelepciune de blogger până când am văzut-o recomandată de Andreea Roșca și Marius Ștefan (de la Autonom Rent-a-Car) și atunci am știut că trebuie să fie bună. Și este!

Switch: How to change things when change is hard – Chip and Dan Heath
Cartea asta m-a inspirat să experimentez cu soluții aparent simple la probleme care par prea mari. Exemplele din carte mi-au rămas foarte vii în minte și le analizez adeseori cu situații curente din viața profesională și personală.   
Gândire rapidă, gândire lentăDaniel Kahneman

Cartea asta nu am citit-o din scoarță în scoarță pentru că este una dintre acele cărți rare și dense. După fiecare capitol citit aveam nevoie să reflectez câte 2 săptămâni. Atât de concentrantă este. Este deci o lectură provocatoare și uimitoare de cunoastere a naturii umane.

Liminal Thinking: Create the Change You Want by Changing the Way You Think – Dave Gray

Dave Gray este un consultant pe care îl urmăresc de ani de zile și pe care îl apreciez pentru profunzimea cu care gândește și felul cum exprimă conceptele sale prin desene explicative. Cartea Liminal Thinking este preferata mea de până acum pentru că pune accent pe tema tipului de gândire pe care ar trebui să îl exersăm cu toții și care ne transformă din simpli apărători ai ideilor noastre în oameni care înțeleg subtlități și sunt dispuși să stea în zona incertitudinii pentru a schimba în lumea în mai bine. 

Mind Hacking: How to Change Your Mind for Good in 21 Days – Sir John Hargrave (GRATUITĂ în versiunea online)

Deși nu sunt o fană a cărților de self-help, mi-a plăcut cartea asta mai mult decât multe dintre cărțile care vorbesc despre cum să creezi obiceiuri (creative sau mai puțin creative). Mai pui și că autorul e amuzant, are povești și instrumente din care mi-am ales și am aplicat. Cel mai mult îmi place cred că toată cartea e in jurul ideii de a experimenta și a te distra și a investi puțin timp pentru câteva obiceiuri pe care ai avut dificultăți să le vezi cimentate la tine. 

CAD Monkeys, Dinosaur Babies, and T-Shaped People: Inside the World of Design Thinking and How It Can Spark Creativity and Innovation Warren Berger

Cum cred în creativitate ca o cale spre a aduce schimbări la probleme reale care ne înconjoară, am citit această carte despre design thinking și este plină de notițe interesante, cum Warren Berger deja m-a obișnuit. 

Harvard Business Review on Breakthrough Thinking

O carte plină de articole foarte interesante, dintre care am și selectat un articol a cărui sinteză am scris-o, aici, pe blog, cu titlul Cum este risipită creativitatea în companii și nu numai.

Cum să eșuezi la aproape orice și totuși să câștigi la scară mare. Un fel de poveste a vieții mele – Scott Adams

Adams a reușit să aibă mai multe proiecte eșuate ca mine și să combine calități banale în acel ceva special care mi-a dat curaj să mai las la o parte sindromul impostorului.


O lume ieșită din minți.
Revoluția creativă a educației – Ken Robinson

Deși Ken Robinson mi se pare cel mai talentat la discursuri publice, însă cartea asta mi-a plăcut pentru că punctează importanța cunoașterii de sine pe lângă cunoașterea mediului înconjurător și nu ne dă nici o șansă în creativitate dacă nu suntem dispuși să eșuăm și să reîncercăm.

Orbiting the Giant Hairball: A Corporate Fool’s Guide to Surviving with Grace – Gordon MacKenzie

 

A fost o delectare să citesc cartea aceasta plină de umor a unui corporatist care a reușit să stimuleze creativitatea în compania în care lucra ca autor de felicitări. 
A More Beautiful Question. The Power of Inquiry to Spark Breakthrough Ideas – Warren Berger
Am realizat, încă o dată, cu această carte cât de valoroase sunt întrebările pe care ni le punem. Însă fără să acționezi asupra lor, doar filosofezi. Ca să aduci cu adevărat schimbări în bine, mai este, de multe ori și un lung drum al răbdării și perseverenței. 

The Cambridge Handbook of Creativity
O carte cu articole scrise mai în stil academic, însă am găsit-o valoroasă pentru conceptele și ideile surprinzătoare pe care le-am găsit în numeroasele articole semnate de către diverși specialiști.  
Designing Your Life. Cum să-ți construiești o viață bună, de care să te bucuri din plin – Bill Burnett, Dave Evans
Bill Burnett și Dave Evans sunt designeri serioși, cu rezultate serioase, însă pasiunea lor pentru a folosi instrumentele din domeniul designului pentru a ajuta oameni să aibă o viață profesională cu adevărat împlinită mi-a suscitat interesul. Și cred că ar fi o lectură foarte bună pentru tine, dacă te scalzi în ape tulburi cu profesia, în special.
Fură ca un artist – Austin Kleon
Cărțulia asta am citit-o demult, când eram la începuturi în căutările mele creative și, în afară de faptul că am realizat genealogia unor idei de proiecte, cred că m-a inspirat să folosesc desenul pentru a-mi ilustra idei. Deci, iată, am învățat să fur ca un artist și să dau și credit 🙂
Small data – Martin Lindstrom 
Lindstrom este un fin observator al vieții și al subtitităților ei, iar faptul că nu este un om care doar și-a valoriticat talentul pentru a descoperi în culturi diferite aspirațiile și temerile oamenilor pe care nici ei înșiși nu le știu. Observațiile lui au folosit unor mari companii, printre care și Lego, care a ieșit din starea aproape familentară având la bază nu cantități de informații și studii, ci o mică valoroasă descoperire a lui Lindstrom.
Manage your day-to-day– 99U

Alcătuită din vreo 20 de articole scrise de către diverși experți, cartea abundă în instrumente și idei practice și sunt destul de încântată că și astăzi încă mai aplic câteva dintre ele.

Drive, ce anume ne motivează cu adevărat – Daniel Pink

Mi-a plăcut cartea pentru că are un format accesibil și face un fel de sumar a 50 de ani de studii în domeniu, fără să plictisească. Un fel de recenzie am scris, în 2016, într-un articol, aici, pe blog – Ce ne motivează cu adevărat 

CĂRȚI din domenii laterale

Cartea ignoranței –  John LloydJohn Mitchinson
Magia realităţii – Richard Dawkins

 

 

Eleganța ariciului – Muriel Barbery
It’s Okay to Laugh: (Crying Is Cool Too) – Nora McInerny Purmort

 

The Botany of Desire: A Plant’s-Eye View of the World – Michael Pollan

 

The Explosive Child: A New Approach for Understanding and Parenting Easily Frustrated, Chronically Inflexible Children – Ross W. Greene PhD 
Dă mai departe: