Conformarea?

Da, este utilă, însă pentru piloții de avion și pentru respectarea regulilor de circulație. Dar pentru lumea proiectelor, nu mai e loc de conformare. Aici e nevoie de creativitate.

De unde învățam noi conformarea? Eu personal cred că de la școală, din clasa I. Nu ai voie să vorbești cu colegul/a de bancă, trebuie să îți faci singur(ă) tema și când greșești, nu ești stimulat, ci etichetat cu o notă. Sistemul asta este perfect pentru conformarea de mai târziu, de la serviciu. Și acolo ești în competiție cu ceilalți și trebuie să asculți de autoritatea numită, de data asta, șef.

Acest model de conformare vine din întunericul istoriei, însă în management, perioada industrială l-a ștanțat cel mai bine. Atunci a luat naștere educația pentru mase. Tot atunci fost nevoie masivă de muncitori de fabrică docili, care să lucreze până la epuizare, fără să conteste autoritatea.

12.Sugativa creativitatii

Întrebarea este de ce să păstrăm astăzi acest model greșit în management și în școli, dacă tot am rămas fără fabrici?

Un film excelent despre conformare și non-conformare este Dead Poets Society. E un film din 1989, cu Robbin Williams.  Aici trailer

Întrebare de final: ce proiecte copiate din alte țări vă deranjează să le vedeți aplicate în România de astăzi?

Dă mai departe: