De mai mult de 2 săptămâni am început, în joacă, exercițiul pe care l-am numit ‘Dușul cu idei’, adică un exercițiu zilnic de imaginație, prin care îmi notez 10 idei, timp de 30 de zile. În prezent, am strâns 190 de idei în 19 zile. Recunosc că mă simt atașată cel mai mult de ideile cu ‘lentile colorate’, prin care trăiesc Bucureștiul meu, cel de toate zilele, cu alte experiențe în spațiul public. Însă, pentru că nu sunt graficiană și nu le pot ilustra, m-am hotărât să mă amuz, grupând idei pe care mi le imaginez în spațiile de lucru, care mă fac să zâmbesc. Nu am idee dacă toate ideile expuse au fost deja realizate undeva în lume. Mai importantă decât unicitatea lor, este tranzitarea lor prin mintea mea.

cutit inghetata

Cum ar fi, oare, să vezi câteva lucruri neuzuale, în birouri sau în sedii ale unor organizații, creative sau mai puțin creative?

1. Un steguleț pentru ‘neîntreruperi’ la birou
Întreruperile, la birou decimează munca valoroasă, la birou. Când faci ceva complex și cineva te întrerupe, pentru mine, echivaleză cu aspirarea câtorva idei care stăteau la infuzat sau erau deja infuzate. Atunci, de ce, pe lângă ‘casual Friday’, nu s-ar institui și ‘no interruption hour’, printr-un steguleț sau chiar un ‘creative Friday’ (în sensul de creat/transpirat pe lucruri valoroase, care sunt amânate din cauza urgențelor din timpul săptămânii) ?

steag de birou - fara intreruperi

2. O cameră cu podea din iarbă
Cu toții suntem toții ‘fii’ sau ‘fiice’ de țărani. Sau nepoți sau cel mult strănepoți. Însă veriga este foarte apropiată de natură. Atunci, de ce nu am atinge firescul cu tălpile și degetele de la picioare chiar la birou?

56.Birou cu podea de iarba TbwaCăutând o imagine care să ilustreze ideea, am găsit deja o sumedenie de birouri care au integrat iarba la birou.
Sursă foto: Planetwi

3. Umor … pe aerul condiționat
În urmă cu ceva ani am văzut, în Italia un aparat de aer condiționat tip obiect de artă. În fapt, are o dublă funcție: pentru a face răcoare și pentru a avea o lucrare de artă pe perete, care poate fi schimbată periodic, așa cum sunt și afișele publicitare din stațiile de autobuz. Însă cum ar fi, dacă aceste aparate de aer condiționat ar integra, în loc de lucrări de artă, glume, îndemnuri amuzante sau o o viziune oranizațională exprimată creativ?

56.Aer conditionat cu umor4. O întâlnire de lucru sub un arbore
Orice organzație ar trebui să aibă un arbore, dacă nu o curte cu arbori și flori, unde angajații să se bucure de ‘fâșii’ de vegetație, în timpul unor întâlniri informale.

Sedinta sub copacCăutând o fotografie care să-mi ilustreze ideea, am realizat că inspirația mi-a venit,
după 5 ani de când am văzut acest arbore, în curtea unui muzeu din Sydney, Australia.

5. Un stup cu idei bune

Cum ar fi, ca în spațiul de lucru, idei de schimbare ar fi cerute altfel decât verbal sau printr-o ședință. Cum ar fi să fie un ‘stup’ unde ideile să vină (în scris și anonim) mai fluid și diferit de clasicul braintorming?Stup cu idei
6. Un coș de gunoi cu ideile bune, tratate rău

Cum ar fi ca tocmai coșurile de hărtii din birouri să aibă integrate denumirea și reprezentarea grafică a unor idei din domeniul respectiv care au fost respinse inițial, pentru ca finalmente să capete statutul de idei bune?

Cos gunoi cu idei bune

7. O cameră a aromelor

Megând pe filonul naturii, de ce nu ne-am umaniza mirosind plante aromatice precum busuioc, mentă, tarhon sau salvie la birou? Bucătăria sau birourile individuale ale angajaților ar putea trezi puțin simțurile creative, când celelalte canale, precum cel vizual și auditiv sunt suprasolicitate de colegi și calculatoare.

Plante aromatice

8. Angajații să sară un șotron, ca să poată avea acces în clădirea unde lucrează
Cum ar fi o bună dispoziție de dimineață, iar ușa de la intrarea de la serviciu nu s-ar deschide decât dacă ai sări șotronul?

Sotron creativSursă: Jr Imagination

9. Hârtia igienică imprimată cu ideile proaste sau lucrurile stupide făcute în domeniul tău de activitate

Hartie igienica cu idei stupide

10. O întâlnire de lucru cu creioane colorate

Cum ar fi dacă, în loc de calculatoare și agende, o ședință ar fi ținută cu creioane colorate, hârtie și foarfece? Cel mai ușor e să-mi imaginez scena dacă ar fi o întâlnire în care toți s-ar exprima metaforic, desenând unde se află organizația în raport cu unde vrea să ajungă sau o întâlnire de clarificare a misiunii și obiectivelor organizației.

Creioane colorate

Uite că am răsturnat, cu acest exercițiu, făcut din amuzament, ideea bine cunoscută că “cele mai multe idei se nasc și mor în singurătate” (Scott Belsky, cartea Making Ideas Happen).

Dă mai departe: