Oare cum ar arăta orașul dacă în locul tuturor magazinelor de haine ar fi librării sau spații de lectură? Cum ar fi să ne punem în minte să creștem, prin creativitate apetitul pentru lectură sau să aducem cărțile acolo nu se găsesc în mod tradițional?

Câteva proiecte simpatice au fost sau mai sunt încă în desfășurare în România. Printre ele sunt „Borcanul cu dulceață de povești’’, prima bibliotecă concept din România, „Grădina de citit’’ de la Biblioteca Metropolitană din București, „Lecturi urbane’’ la metrou, tramvaiul bibliotecă din Iași sau „Copacul cu cărți’’ din Cișmigiu.

În lume, însă, există, pe lângă deja tradiționalele festivaluri de carte, schimburi de cărți, lecturi în spații neconvenționale și orașe ale cărții (book towns), librării plutitoare, biblioteci în aer liber, în aeroport sau în gară.

Chiar dacă iubești clasicele librării și biblioteci, sunt sigură că ți-ar plăcea să trăiești cel puțin una dintre cele 10 experiențe de lectură în spații neconvenționale pe care ți le-am selectat din Asia, până în Europa și cele două Americi.

1. Tancul cu cărți

Artistului argentinian Raul Lemesoff i-a fost încredințată construirea unei biblioteci-tanc, un fel de armă de instruire în masă, blindată cu 900 de cărți gratuite. Acestea au fost oferite cu ocazia Zilei Internaționale a Cărții – World Book Day, pe străzile Argentinei celor care își doreau să citească. 

Poți viziona aici un scurt clip de prezentare despre Tancul cu cărți al lui Raul Lemesoff.

2. Automatele cu povestioare

În Franța ai ocazia să citești gratuit povestioare sau poeme ca alternativă la hipnotizantul telefon. Este un fel de porție de fast-food spiritual, în care nu comanzi dinainte, ci ești surprins cu un text literar al unuia dintre autorii comunității Short Edition. Automatul are 3 butoane, de 1, 3, respectiv 5 minute, în funcție de timpul pe care îl ai disponibil în așteptarea autobuzului. Proiectul este inițiat de Christophe Sibieude, co-fondatorul Short Edition, un mic start-up francez care a amplasat primul automat de povești, din Grenoble, în octombrie 2015, în prezent fiind 70 de astfel de automate în Franța și în Statele Unite ale Americii.

3. Biblioteca în aer liber din Germania

În 2005, în orașul Magdeburg (Germania), locuitorii unui cartier sărac s-au organizat pentru a crea o bibliotecă în aer liber, din materiale prefabricate, recuperate de la o clădire demolată. În plus, au contribuit cu propriile lor cărți și încă gestionează biblioteca ei înșiși, fără intervenția nimănui. Inițiativa a schimbat atmosfera din cartier, fapt pentru care proiectul s-a extins și la o bibliotecă cu mii de cărți, o cafenea și o scenă pentru copii. Poți citi aici mai multe despre acest proiect de bibliotecă în aer liber.

Biblioteca in aer liber

4. Hotelul-bibliotecă din Japonia  

Din 2015, în Tokyo poți dormi în Book and Bed, un hotel-bibliotecă cu peste 1700 de cărți. Deși camera de hotel arată mai mult ca un raft de dormit, costurile sunt rezonabile (32-50 $) Rafturi întregi cu cărți în engleză și japoneză separă micile capsule de dormit de spațiul mult mai generos oferit cărților.

5. Cubul de lectură din parc

În orașul Newmarket (Canada), poți găsi în parcul central un ,Cub al poveștilor’, un fel de bibliotecă publică de mici dimensiuni, care se deschide ca o carte. În ea poți găsi cărți care sunt schimbate între cititori sau pur și simplu împrumutate ca în bibliotecile clasice. Capsula are corpuri de iluminat și un panou solar pe acoperiș, putând fi închisă în zilele geroase sau pe timpul nopții.

6. Bibliteca din aeroport

În aeroportul Schiphol (Amsterdam), poți să-ți petreci timpul alături de cărți, albume, filme, muzică și multe altele despre cultura olandeză, în peste 30 de limbi. Biblioteca este într-un spațiu de așteptare cu foarte mulți călători și a fost creată prin parteneriat public-privat. De aceeași inspirație este și prima bibliotecă dintr-o stație feroviară, tot în Olanda, de data aceasta în orașul Haarlem.

7. Labirintul de cărți
Jorge Luis Borges spunea odată că întotdeauna și-a imaginat paradisul ca un fel de bibliotecă. Iar artiștii brazilieni Marcos Saboya și Gualter Pupo au încercat să creeze un mic paradis din 250 000 de cărți, ce a luat forma amprentei unice a lui Borge. Instalația – labirint s-a numi aMAZEme și te-ai fi putut pierde prin universul ei, în 2012, în Londra, la Southbank Centre.


8. Mica bibliotecă

Little Free Library este o idee mică care face cât o bibliotecă mare. În 2009, un tânăr din Wisconsin (SUA) a construit și montat în fața casei o căsuță de lemn, ceva mai mare decât o cutie poștală pe care a umplut-o cu cărți pe care oricine din cartier le putea împrumuta. De la încântarea vecinilor din cartier, Little Free Library a ajuns să numere peste 25 000 de astfel de mici biblioteci în peste 70 de țări.


9. Librăria plutitoare

În Londra, poți pluti în librăria Word on water, mai exact pe o barcă veche de 100 de ani, unde poți răsfoi și cumpăra cărți noi și de anticariat. Pe lângă literatură clasică și contemporană, cărți pentru copii și albume de artă, poți să te încălzești la o sobă cu lemne sau asculta muzică pe acoperiș.


10. Stația literaturii

Cu ocazia Jocurilor Olimpice din 2012, Minodora Cerin și Mircea Mărgărit au conceput o o bancă a literaturii, ce a fost amplasată în Trinity Square Gardens, lângă Turnul Londrei. Turiștii și localnicii au putut experimenta un nou mod de relaxare în aer liber pe o bancă cu elemente care sugerează forme de carte aşezate pe un raft și pe ale căror „cotoare” sunt gravate citate aparținând unor autori remarcabili, deopotrivă români şi britanici.

Dă mai departe: