Tocmai s-a încheiat cea de-a doua ediție a Incubatorului de povești colorate. Organizatorii, Asociația Cu alte cuvinte l-au numit atelier de lucru.
Eu l-aș numi o experiență suspendată în timp. 

 

Incubatorul a avut loc între 14-16 martie 2020 și a avut în mijlocul său pe Nadine Brun-Cosmeo cunoscută scriitoare din Franța, căreia i s-au alăturat 26 de scriitori și ilustratori de cărți pentru copii din România, curioși să o cunoască și să descopere felul său aparte de a crea și de a se raporta la literatura pentru copii. 

Alături de Nadine Brun-Cosme, scriitoarea renumitei serii de povești pentru copii, Lupul cel Mic și Lupul cel Mare a și cei 26 de autori și ilustratori, am fost și eu prinsă în acea capsulă de timp magic, creată de adordarea aparte și sensibilitatea lui Nadine. 

Autoare a aproape 100 de cărți pentru copii, de formație psiholog și pedagog, Nadine Brun-Cosme ne-a purtat prin noțiuni precum Frumosul, tăcerile locuite, distanța, imaginarul, subtilitatea și importanța senzațiilor în procesul creativ. Iar atmosfera s-a completat minuntat cu inspirația și energia  participanților, care și-au împărtășit creațiile aflate în cizelare, portofoliile și cărțile speciale care îi inspiră.  

În cele trei zile s-au întâlnit, idei rafinate, ilustrații minunate, povești pentru copii în curs de cizelare, pentru ca  pe 13 martie 2020 să intre în concursul Incubatorului de povești colorate. În urma acestuia, un scriitor și un ilustrator vor fi premiați, iar cartea creată de cei doi va fi publicată în 1000 de exemplare de către Editura Cartea Copiilor, parteneri în cadrul proiectului, și dăruită cu generozitate copiilor din medii defavorizate, în grădinițele din rețeaua asociației OvidiuRo. Cartea va fi însoțită de un ghid cu activități de literație ludice pe care educatorii și copiii le vor putea folosi la clasă. 

În Incubator s-a discutat despre importanța emoției în creația pentru copii, despre capcana Cuvintelor, despre literatura pentru copii manipulativă, succesul unor scriitori superficiali, dar de succes și despre valoarea inestimabilă a muncii unor deschizători de drumuri în înțelegerea și educarea copiilor, precum Winnicott, Freinet, Montessori, Waldorf- Steiner, Dolto, Didier Anzieu, Deleuze și Guattari. 

Programul a inclus lucru în grupuri și o discuție moderată de Maria Gheorghiu despre psihologia copilului în cărțile ilustrate la care au participat Nadine Brun-Cosme alături de Ioana Ghiga, psiholog și profesoară de limba și literatura română și Oana Moșoiu, lector universitar, doctor în științele educației la Universitatea București. S-a discutat aici despre importanța plăcerii în lectură, despre cât de important este să ne îndepărtăm de folosirea limitativă a cărții ca obiect de literație. Participanții din sală au luat contact cu un joc cu cartonașe senzoriale (jocul Cortex) și cărți foarte bune, însă neatractive, cărți cu umor, romane grafice și cărți care plac copiilor și pe care adulții le consideră de calitate. 


Fiecare dintre participanți a avut câte o sesiune de feedback individual din partea lui Nadine i-a ajutat să cizezele poveștile și ilustrațiile pe care aceștia le-au pregătit ca parte a procesului de selecție în cadrul Incubatorului. 


La finalul Incubatorului, pot doar spune că am avut senzația că am trăit cea mai emoționantă și frumoasă experiență de învățare, genul de experiență care te ridică deasupra cotidianului și care i-a atins pe participanții săi, scriitori și ilustratori, care au avut, în plus, contextul să cunoască și înțeleagă mai bine munca și subtilitățile creației pentru copii și să păstreze cu ei și mai aproape emoția pentru a crea în spiritul cultivării gustului pentru povești pătrunzătoare. 

Incubatorul cu povești colorate este doar o mică parte din declarația de iubire pe care inițiatoarele sale, Cristina Pîrvu și Gabriela Nenciu (Asociația Cu alte cuvinte) și Brandi Bates (Miscarea Citim Impreuna Romania) le fac copiilor de pretutindeni, promovând cărțile pentru copii (inclusiv) ca “instrumente” de egalitate și  incluziune socială. 

Cris  și Gabriela, adică Asociația Cu alte cuvinte au dezvoltat pentru anul școlar 2019-2020 un proiect-pilot de literație pe baza cărților ilustrate. În parteneriat cu Primăria și Școala din com. Ciorogârla (jud. Ilfov), ele lucrează cu 15 copii din clasele II-IV cu dificultăți de scriere și citire. Programul Mă joc și învăț se bazează pe un concept de educație remedială ce presupune predarea la nivelul potrivit.

Le-ar prinde bine puțină încurajare și sprijin pentru a se extinde cu generozitatea lor și către copiii din satele învecinate și pentru care astfel de inițiative înseamnă o șansă în plus de a sparge cercul vicios al săraciei, al abandonului școlar și al stigmatizării sociale.

 

Incubatorul a fost gândit și organizat cu o generozitate aparte de Asociația Cu alte cuvinte, împreună cu Mișcarea Citim Împreună România, inițiată de Brandi Bates, alături de scriitoarea Iulia Iordan, și de Editura Cartea Copiilor.

 

În urma primei ediții a Incubatorului de povești colorate (din 2019), povestea câștigătoare a fost cea semnată de Simona Epure și ilustrată de Georgiana Chițac, cu titlul Ce surpriză, publicată la editura Cartea Copiilor. Cartea a ajuns, într-o mie de exemplare la zeci de mii de copii din medii defavorizate, în grădinițele din rețeaua asociației OvidiuRo. Cartea a fost însoțită de un ghid cu activități de literație ludice pe care educatorii și copiii le-au folosit la clasă. 

 

Pentru orice detalii legate de programul incubatorului, datele despre concurs și prima ediție, cea din 2019, poți vizita site-ul Incubatorului de povești colorate: https://www.incubatordepovesti.org/

 

Dă mai departe: