Trăim într-o lume atât de vizuală. Cumpărăm vizual, mâncăm vizual, ne informăm vizual, însă, de departe, lucrăm prea puțin vizual în companii și în școli. Și am putea răsturna situația destul de ușor. Mai exact, dacă am pune desenul la egalitate cu învățarea unei limbi străine.

 

Dacă ești ca mine și ca mulți alți adulți fără talent artistic la desen, sunt șanse mari să fi renunțat să desenezi din grădiniță. Însă, de curând am realizat că desenatul este foarte valoros din mai multe puncte de vedere. Și aici nu mă refer la cei care lucrează în domenii precum arhitectură, design, animație, modă sau film. Mă refer la oricine, fie că lucrează în management, alimentație, tehnologie, medicină sau sport.

Iar istoria și studiile din ultimii 50 de ani aduc un munte de dovezi. Trebuie doar să ai curiozitatea și curajul de a ieși din bula mentalității că desenul este doar pentru cei talentați. Pentru mine o mare sursă de inspirație sunt lucrările lui artistului Dan PerjovshiSunt simple și cu un mesaj foarte puternic. După mine, el reprezintă punctul de referință de la care să pleci atunci când crezi că nu ai talent la desen. Văzându-i lucrările vei înțelege că desenul este mai mult despre cum să comunici o idee, nu despre cum să faci un desen să arate ca o fotografie

Eu, personal, m-am împrietenit cu desenul cât se poate de accidental, acum 3 ani, când deja folosisem excesiv tastele de la laptop. Și nu, nu eram în domeniul IT, ci doar coordonam proiecte (culturale). Declickul cu desenul s-a produs când eram în situația de a explica unui bun prieten arhitect ce vreau eu să fie ilustrat în Ghidul cultivatatorului de visuri.

Talentul meu la desen?…. spre zero

(credeam).

Starea mea de spirit? …de milioane

(deși desenam pentru prima oară în 25 de ani și făceam ceva la care nu mă pricepeam și nici nu intenționam să mă pricep)

Desenatul m-a pus, așadar, pe gânduri de 3 ani încoace pentru că de fiecare dată când desenam, imaginile și ideile de acolo îmi rămâneau mult mai puternice în minte. Infinit mai puternice decât orice text scris pe laptop. Pentru că asta m-a intrigat am mai citit, desenat idei și luat notițe vizuale din cărțile citite, fără nici un gând de a deveni vreo artistă, ci doar doar pentru că voiam să merg mai departe pe cursul acestei descoperiri.

Dacă ai ajuns să citești până aici, mi-e clar că nu ai talent la desen. Relaxează-te, nici nu trebuie să ai. Însă poți să dai o șansă desenului chiar dacă tot ce poți să desenezi sunt niște linii și spirale. Nu trebuie să te apuci să înveți să desenezi ca să devii un Salvador Dali, așa cum nu ai învățat să citești și să scrii pentru a deveni un Dostoievski.

Aș fi vrut să mă înscriu la un curs de desen pentru cei care nu vor să devină desenatori, dar nu am găsit vreunul, așa că am fost autodidactă. Iată câteva resurse pe care le le-am folosit și care te-ar putea ajuta să înveți să desenezi lucruri simple.

Desenul pentru mediul profesional

1. Dave Gray 

Dave Gray, preferatul meu la capitolul gândire vizuală pentru începători și are câteva înregistrări video care și-ar putea fi foarte folositoare pentru desenul în mediul de afaceri.

2. Dan ROAM

Dan Roam are o ceva cărți despre desenat idei pentru mediul de afaceri, însă eu o recomand pe aceasta: On the back of the napkin

Desenatul recreațional

1. O carte cu o tehnică de desenat care se numește Zentagle și care m-a făcut să fiu mai relaxată și imaginativă în privința desenatului. Mie mi-a plăcut în acea etapă de început în care eram foarte neîncrezătoare că pot desena.

Fă-ți o idee dacă te-ar atrage – clip video cu exemple de desene Zentagle.

2. Genul de cărți pentru copii care îți arată în secvențe foarte simple desene care altfel ți s-ar părea complicat de făcut din imaginație. Le găsești mai degrabă pe rafturile cărților de activități pentru copii de grădiniță. Eu am avut niște cărți de genul asta de la fiul meu, care le-a primit cadou dintr-un supermarket din Italia.

Fără a testa această carte a lui Emanuel Pavel, pare să fie ceva apropiat cu ce zic.

3. Cartea Drawing on the right side of the brain m-a ajutat să învăț să desenez extrăgând esențialul prin observarea obiectelor. Cartea e foarte apreciată, însă eu am fost pregătită pentru ea abia după ce am parcurs primele 2 cărți, cea cu Zentagle și cea pentru copii mici :))

4. Jocul Duplik ar putea fi o ocazie bună să încerci să desenezi, prin joacă, într-un context de timp liber cu prietenii sau colegii. Eu abia am aflat de existența lui, dar pare genul de joc care poate declanșa interes pentru desen într-un context relaxat și distractiv.

Michael Kimmelman spunea cădesenatul obișnuia să fie o chestie civilizată, precum cititul și scrisul. Era predat în școlile primare. Era democratic. Era de mare folos fericirii.” Nu știu dacă aduce fericirea, dar clar, desenul mi-a dat o stare foarte bună și m-a ajutat mult să văd altfel lucrurile, să gândesc mai bine și să găsesc soluții mai ușor.

Stai pe frecvență! Revin în curând cu un articol practic de cum poate fi intergat desenul în mediul profesional. 

Dă mai departe: